Американци скрнаве Плаву гробницу: Србија и Русија траже уклањање лежаљки и сунцобрана са костурнице

0

Почасни конзули Србије и Русије траже да се са острва Видо под хитно уклони плажа која је формирана у луци, на месту где почиње прилаз Спомен-костурници српским војницима из Првог светског рата. Лежаљке и сунцобране поред Плаве гробнице поставио је ресторан који је у власништву америчког ланца хотела.

острво видо
Фото: Жељко Поповић, Спутњик

Лежаљке су постављене у самој луци, на месту где се искрцавају ходочасници који желе да се поклоне сенима предака, испод српске и грчке заставе поред споменика који је српским страдалницима подигао град Крушевац, иначе побратим Крфа.

Русија и Србија реаговале због америчког ресторана на Виду

Жељко Поповић, председник Удружења грчко – српског пријатељства, за Спутњик објашњава да иза овог нечасног геста стоји једини ресторан на Виду, чији је власник ланац хотела којим управља амерички капитал.

Купачи који вероватно и не знају да увала поред ове крије кости више од 4800 српских војника који су умрли од тифуса и исрцрпљености / Фото: Жељко Поповић, Спутњик

„Икос је један од најлуксузнијих хотела у целој Грчкој, он је закупио тај ресторан на острву на 12 година, али им изгледа није довољан ресторан, па би хтели и већи део плаже. Упутили су захтев општини Крф да закупе обалу, 4000 квадратних метара обале, наравно, тај захтев је одбијен“, каже нам Поповић.

Он је активан и у Удружењу за заштиту Вида чији су чланови и два бивша градоначелника Крфа, који су велики пријатељи нашег народа, ту су и историчари, народни посланици, људи којима је јасан значај овог острва за Србе.

Они су, уз помоћ локалних медија, који такође добро знају шта се на острву дешавало, прошле године реаговали, када је претходни закупац ресторана од луке направио плажу.

Забрањено и пуштање гласне музике

Острво Видо припада општини Крф, на њему ништа не може да се купи или изгради, једино може да се изнајми општинска бродска линија која на острво вози ходочаснике, али и спорни ресторан, објашњава Поповић.

„Уговор о изнајмљивању ресторана је јасан, зато Удружење за заштиту Вида и реагује. У њему стоји и да је забрањено пуштање гласне музике, организовање свадби и других весеља“, каже Поповић и додаје да је и претходни закупац кршио правила.

Када је чуо за овај скандал, кустос Српске куће на Крфу Љубомир Сарамандић одмах је реаговао, обавестио је почасног конзула Републике Србије на Крфу Спироса Нератзиса који се писмом обратио градоначелници и одмах захтевао да се лежаљке склоне.

Спомен плоча испред костурнице на острву Видо. / Фото: Светосавско звонце

Конзул је у писму објасно да су лежаљке постављене на неприкладно месо и појаснио шта оно значи за Србе, преноси нам Сарамадић.

„Градоначеница је два пута имала састанке са нашим највишим државним представницима, у септембру прошле године овде на Крфу, а у фебруару се у Београду срела са министром Ђорђевићем задуженим за борачка питања. Био сам оба пута присутан, прва ствар коју сам сугерисао, јер сам на лицу места већ 20 година, је да пут од пристанишне луке до маузолеја не сме да има забавно – туристичке садржаје“, каже Сарамандић.

Крфљани поштују историју, појединци мешетаре

Како се поред све бриге општине о оствру и осећањима Срба који су међу најбројнијм туристима ипак десило да Видо асоцира на туристичку дестинацију, уместо на спомен острво?

Српске снаге на Крфу се укрцавају на француске бродове 1916. године.

Жељко Поповић открива да иза целе приче стоји лични интерес једног одборника у Скупштини град Крфа.

„То је човек који има приватни бизнис повезан са спорним хотелом. Очигледно га је новац покренуо да постави лежаљке, јер о томе није обавестио никога у општини. Када сам им пријавио случај, сви су били изненађени. Он се иначе жестоко борио да му једини посао буде управо брига о Виду, на првом састанку смо се разишли, управо због ове теме“, каже Поповић.

Причу о самовољи одборника потврдио нам је и Сарамандић. Он каже да Срби имају право да се љуте, али да ни једног тренутка у овој кризи не смемо да заборавимо да Крфљани јако добро знају део историје у коме је настала Плава гробница.

До острва – гробнице Видо, са Крфа ходочасници пристижу општинским бродићима. Они који долазе ових дана имају шта да виде, плажу у меморијалном комплексу. / Фото: Жељко Поповић, Спутњик

„Ни једно насилно оштећење, а постоји десетак српских споменика на Крфу, није забележено. Ни један графит није исписан. Сви српски споменици третирају се као део локалне крфске историје. Постоји и идеја која треба да се реализује заједно са општином Крф, коју је корона зауставила, да се пут од луке и цео меморијални комплекс обележе на посебан начин. Мислим да је то једино решење, да онај ко и помисли на туристичке садржаје, схвати да то место није за купање„.

Реагује и Русија

Нису само Срби ходочасници на Виду. Поред споменика који је подигао Крушевац, налази се за Русе важно знамење, споменик адмиралу Фјодору Ушакову, једном од најславнијих руских поморских команданата.

У рату са Наполеоном ослободио је Крф и још шест острва француске окупације, што Крфљани нису заборавили.

Сунцобрани и лежаљке постављени су тик ипред споменика српским страдалницима који је подигао град Крушевац, али и споменика чувеном руском адмиралу Ушакову који је Крф ослободио од Француске. / Фото: Жељко Поповић, Спутњик

Како сазнајемо, протестно писмо градоначелници Крфа током дана упутио је и Николаос Канулас, почасни конзул Руске Федерације на овом острву.

Саговорници Спутњика сигурни су да ће градоначелница Меропи Идреу решити проблем, јер је више пута изјавила да за њеног мандата Видо сигурно неће постати туристичка дестинација.

За оно што већ чини за острво које чува српске кости патријарх Српски Иринеј лично јој је уручио захвалницу.

Градоначелница Крфа Меропи Идреу током боравка у Београду од патријарха српског Иринеј добила је захвалницу за бригу о месту које чува успомену на страдалнике из Првог светског рата. / Фото: Жељко Поповић, Спутњик

Удружење грчко – српског пријатељства очекује да Лучка капетанија убудуће забрани пристајање бродовима на Видо, да буде дозвољено само онима који организовано возе посетиоце до Плаве гробнице, јер то је једини начин да Гробница плава спава.

Сенка Милош, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.