Чешка странка у предизборној кампањи: „КОСОВО ЈЕ ВЕШТАЧКА ТВОРЕВИНА!“

На предизборном плакату странке Тробојка налази се провокативна фотографија политичара коју прати натпис „Убица и његов пријатељ“.

тробојка
Фото: Илустрација

На чешким друштвеним мрежама води се активна расправа о предизборном плакату странке Тробојка на којем се рукују бивши шеф чешке дипломатије Карел Шварценберг, који је својевремено допринео да Чешка призна тзв. Косово као државу, и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

Председник Тробојке Вацлав Клаус Млађи, син бившег чешког председника Вацлава Клауса старијег, дистанцирао се од рекламе.

– Ово није званични плакат Тробојке. Није га одобрило ни локално ни централно одељење. Имамо на хиљаде регистрованих присталица, огроман број њих никада није био политички ангажован. Међу њима су лекари, наставници, директори школа, власници ресторана, приватни предузетници, студенти и пензионери. Позивам све да се фокусирају у кампањи на заштиту наших вредности и презентацију нашег програма, а не на напад на конкуренте – написао је он на Фејсбуку.

Плакат је прокоментарисао и сам Шварценберг.

– Нисам га још увек видео, али прихватам то са хумором и нећу предузети некакве кораке – изјавио је он за лист Лидовки.

Тзв. Косово ─ вештачка творевина

О плакату је дискутовао и Лукаш Беличко, члан одељења Тробојке у Средњочешком крају.

– Желео бих најпре да истакнем да се не ради о званичној кампањи Тробојке. Ни регионално руководство ни председништво нису је одобриле. Ово је приватна акција локалног одељења партије. Натпис је, наравно, експресиван и помало лош. Уосталом, запитајмо се да ли је то што је написано барем делимично истинито. Хашим Тачи је бивши шеф ОВК-а, на чијој савести лежи масакр Срба и трговина њиховим органима. А Карел Шварценберг је врло активно подржао настанак државе, на чијем челу су такви криминалци. То је чињеница – рекао је члан Тробојке.

Али није ли ово превише агресивна преизборна кампања?

– Да, слажем се. Она је агресивна. Избегао бих такве формулације и добро је што је Вацлав Клаус Млађи на њу одреаговао управо на тај начин – сматра Беличка.

Уосталом, члан Тробојке нема намеру да штити Тачија.

– Тзв. Косово је вештачка творевина. У ствари је то неспособна држава, којом владају мафија и ратни злочинци. Настала је захваљујући приватним пословним интересима Медлин Олбрајт, Веслија Кларка и других – рекао је Беличка.

Србија данас