Помозимо да Владимир добије дом: Писац који живи у контејнеру објавио прву књигу

0

Владимир Којанић из Лапова рођен је са епилепсијом. У петом разреду основне школе је због болести прекинуо школовање и једину утеху налазио је у читању. После 10 година уз помоћ пројекта ЕУ „Друга шанса“, завршио је школу, али му се породична кућа урушила. Општина Лапово донирала је контејнер од 15 квадрата у коме живи са оцем, где је написао четири књиге, које ће ускоро изаћи из штампе.

владимир којанић
Којанићи испред старе породичне куће / Фото: Епархија шумадијска

У контејнеру се налазе два кревета, стари телевизор, сто на коме су књиге, и мала икона Светог Саве, од којих се Владимир не одваја. Лети је унутра 50 степени, а зими је хладно. Од огрева би се пластична кућа истопила, па су приморани да користе грејалицу.

Владимир је вредан, не одбија ни један посао. Суграђани га воле и често зову када је помоћ потребна.

Владимир каже да није социјални случај. „Ја могу и хоћу да радим, желим да живим од свог рада, не желим да будем ничији терет“, рекао је он.

Акција за изградњу куће

Велику помоћ и подршку Којанићи имају од свештеника Горана Живковића, који је заједно са неколико суграђана покренуо акцију за изградњу њихове куће. Овом акцијом успели су да обезбеде нешто новца за грађевински материјал, али недовољно за изградњу куће у целости, с обзиром на то да треба платити и мајсторе.

„Упркос свим недаћама он се сналази, нашао је начин да се бави нечим важним, веома битним темама, није се предао него се увек бори“, каже протонамесник Горан Живковић из Цркве Света Петка у Лапову.

Школу за одрасле у Баточини завршио је са одличним успехом, где је ишао пешице, упркос киши и снегу, а ове године је у Јагодини завршио средњу Електротехничку школу.

Анђелка Јанковић, професор српског језика ОШ „Свети Сава“ у Баточини рекла је да је био веома вредан и марљив, желео је да напредује и настави школовање.

„Имам жељу пошто ме занима етнологија и историја да упишем Филозофски факултет – одсек историја, али због моје ситуације то је немогуће“, каже Владимир.

Владимир, који нема лаптоп, ни компјутер, пише књиге тако што текст, фотографије и документе штампарији шаље преко Вајбера.

Књига Владимира Којанића

Објавио прву књигу

Пре месец дана на РТС-у у емисији „Ово је Србија“ емитована прича о Владимиру Којанићу, писцу из Лапова, који са оцем живи у контејнеру већ десет година, а обојица су тешки хронични болесници, добила је нови епилог – људи из земље и иностранства су се јављали помагали и у стварима, храни и новцу. Јуче је фирма из Русије донела издање Владимирове прве књиге „Братска љубав“.

У дворишту нови блокови, кућа се полако издиже из темеља, све оно о чему је овај момак маштао полако почиње да се остварује захваљујући добрим људима.

Све је било спремно да се одржи и промоција Владимирове прве књиге, али је због епидемијске ситуације одложена.

Ипак, његови пријатељи из руске фирме дошли су да га подрже и у овом подвигу, а донели су на поклон лаптоп којем се, као и књигама које је добио од РТС Издаваштва, највише обрадовао.

„Много људи се јавило преко Фејсбука. Преко рачуна су уплаћивали. Купио сам још материјала и докупио мало намештаја да имам за кућу. Неки људи су послали намештај. Први пут у животу своју књигу држим у рукама. Ово нисам могао ни да сањам“, каже Владимир Којанић, који не скрива срећу.

Марија Обрадовић, портпарол руске фирме „Газстројпром“, предала је Владимиру поклоне те фирме и навела да је добио ауторски хонорар који је заслужио.

„То ће му помоћи да настави са радовима на кући, можда чак и пре зиме да заврши један део око куће. Такође, Владимир је добио и радни инструмент. То је лаптоп како би могао да настави са истраживачким радом“, казала је Марија Обрадовић.

У акцији изградње куће укључили су се и мештани. Долазе мајстори који не наплаћују своје услуге. Укључила се и Општина Лапово, а и даље највећу подршку у свему пружа свештеник Горан Живковић.

„Сакупљен је новац за материјал за све грубе радове. Постоје назнаке да ће бити урађено и преко неких других донација и шта треба унутра да се уради“, каже Горан Живковић, протонамесник Цркве Свете Петке у Лапову.

Жиро-рачун за помоћ: Они који желе да помогну, могу то урадити уплатом на Владимиров жиро-рачун: 205-901 1007163376-69

Сви који помажу имају исти циљ: да се што пре сазида макар једна просторија како би Којићи презимили у топлом и сувом.

Владимир и даље тежи да својим радом обезбеди лепшу будућност. Своју прву књигу и још три које су у штампи написао је преко Вајбера, али од сада ће то радити на лаптопу.

Протонамесник Горан Живковић о хуманитарној акцији за Владимира

Владимиру су лекари прогнозирали да ће остати непокретан до своје петнаесте године, а основну школу није завршио због честих епилептичних напада. Међутим, упорним радом, упркос болести, он је завршио прво ОШ “Свети Сава” у Баточини, а затим и ЕТШ “Никола Тесла” у Јагодини. Владимир се уједно посветио читању књига те је, као редовни посетилац библиотеке, са својих 30 година живота стекао врло лепо познавање историје и етнологије.

Тако је био и коаутор две књиге, “Етнолошки зборник” и “Зборник радова црквишта и манастира средњег века”, а написао је и дивну књигу “Приче о братској љубави два народа” која је посвећена свим оним Русима који су ратовали или живели у Лапову и околини током Другог светског рата.

Протонамесник Горан Живковић с Владимиру Којанићу / Фото: Епархија шумадијска

Одан је православљу, веран је син СПЦ и више пута се одазивао свештенству приликом акција које је лаповска црквена општина организовала. Иако слави Светог Великомученика Георгија, сем свог светитеља заштитника за свог покровитеља сматра и првог српског Архиепископа Светог Саву.

Посебан замах у прикупљању помоћи је постигнут када се у акцију око градње нове куће укључио Дарко Огњановић, приватник из Брзана. Убрзо је уз обилну Божју помоћ, а за врло кратко време, прикупљено скоро 5.000 евра те је купљен материјал за градњу новог дома за овог талентованог младића. Донатори су људи дубоке православне вере и великог срца, како из Лапова, тако и из других места. Бог зна њихова имена и Владимир се са својим парохом моли Њему за њихово здравље и спасење. Помоћ је стизала са разних страна те је неко донирао храну и пиће, са друге стране су стигли електрични уређаји потребни за кућу у изградњи, са треће помоћ у физичким пословима око градње куће.

У овој хуманитарној акцији активно учествује братство храма Свете Параскеве у Лапову, чланови црквеног одбора, али и локални одбор Кола српских сестара, као и удружење особа са инвалидитетом “Зора”. Целој ствари су много помогли и локални дописници РТС-а, Вечерњих новости и ТВ Нове С, а нарочито треба поменути руску делегацију задужену за обнову споменика Црвеној армији.

За сада је наливен темељ и убрзо се креће даље да би се бар груби грађевински радови довршили до краја године. Даће Бог да тако и буде.

РТС / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.