РАДМИЛУ СУ СВИ ОСТАВИЛИ И ЗАБОРАВИЛИ: Сахрањена старица из Приштине, имала само покварени телефон и мање од једног евра (ФОТО/ВИДЕО)

Преминула штићеница Дома за старе у Приштини, осамдесетогодишња Радмила Зарић сахрањена је у суботу по православном обичају на приштинском православном гробљу.

радмила зарић
Фото: Д. Зечевић, Новости

Како је саопштила Епархија рашко-призренска, сахрану је организовала одборница СО Грачаница Снежана Јовановић док је опело служио свештеник Станиша Арсић.

– Остављена и заборављена од свих, родбине, пријатеља и институција, у Приштини је у Дому за старе преминула Радмила Зарић, пореклом из Црне Горе, која је до оружаног сукоба на Косову живела у Глоговцу. Иза ње су остали стари покварени мобилни телефон, минђуше и прстен од бижутерије и нешто мање од једног евра – наводи се на сајту епархије рашко призренске и додаје да су из Дома за старе у Приштини о смрти Зарићеве обавестили општински одбор за безбедност заједница у Приштини. Координатор тог одбора Фатмир Биљаљи контактирао је Снежану Јовановић, која је самоиницијативно организовала сахрану, заједно са парохом приштинским Станишом Арсићем.

– Много ми је жао што је та жена остала сама и што не постоји институционално решење и адекватна комуникација за сахрањивање људи српске националности који бораве у тој установи – истиче за Новости Јовановићева док напомиње да је мештанка Грачанице Слађана Аритоновић скувала жито како би сахрана била у потпуности по православном обичају.

– Тело покојне Радмиле Зарић од Дома за старе до гробља превезено је возилом Исламске заједнице која је обезбедила и ковчег, јер ова заједница како је објаснила социјална радница Вазире Ћазими има уговор са Министарством рада и социјалне заштите, у оквиру кога функционише и Дом за старе – додаје Јовановићева док свештеник Арсић који је служио опело за покој душе преминуле жене изражава забринутост јер приштинске институције не обавештавају цркву о оваквим случајевима смрти српских штићеника Дома за старе.

Демантовала градоначелника

– Иако је првобитно градоначелник Приштине Шпенд Ахмети на свом Фејсбук профилу написао да је покојну Радмилу сахранила исламска заједница у сарадњи са општином јер није имала никога, после моје реакције он се исправио рекавши да његов циљ није био да негира њену сахрану по православном обичају него да покаже да је жена била напуштена – истиче за Новости Анђека Ћуп, новинарка из Грачанице.

Фото: Д. Зечевић, Новости

 

Штићеници

И док упознати са ситуацијом у Дому за старе у Приштини истичу да у овој установи има још штићеника српске националности остављених и после 1999 године, тачан број готово нико не зна. Наш својевремени покушај да обиђемо српске штићенике није успео због неопходне дозволе косовског Министарства за социјалну заштиту али смо сазнали да је тада, пре неколико година у установи међу далеко бројнијим албанским, било и десетак српских штићеника.