Проблем Србије лежи у издајничкој елити – Зоран Ћирјаковић (ВИДЕО)

Полиција је јуче претресала стан Зорана Ћирјаковића због наводних претњи новинарима НИН-а изнетих путем Твитера.

зоран ћирјаковић
Зоран Ћирјаковић

Због напада на новинара Ћирјаковића ХелмКаст објављује екслузиван материјал из своје архиве. Ћијаковић је, наиме, непосредно пре овог догађаја дао интервју за Хелм Каст у коме је објаснио зашто критикује Н1, Нову С, листове Данас, Време и НИН.

Зоран Ћирјаковић (Београд, 1965) српски је новинар, писац, факултетски предавач и светски путник. Ћирјаковић је аутор термина аутошовинизам. Дипломирао је на Електротехничком факултету, а постдипломске студије завршава на Факултету политичких наука у Београду. Током ратова деведесетих Ћирјаковић извештава са терена и објављује текстове за Newsweek и The Los Angeles Times. Касније наставља да извештава о ратним сукобима и кризама из подсахарске Африке, Азије и латинске Америке. Као гостујући предавач држао је предавања на факултетима у Босни и Херцеговини и Уједињеном Краљевству. Уско стручне теме којима се бави су алтернативне модерности, подсахарска Африка и интеркултуралне комуникације. Термин аутошовинизам објашњава тиме да није самомржња – она је сасвим легитимна и често је није тешко разумети, нарочито онда када властодршци или сународници пишу срамне и злочиначке странице заједничке историје. Аутошовинизам почиње онда када неко закључи да је он сам “изузетак”, “пропуст у систему” и када сународницима, људима који су објект личне мржње, негира човечност и сугерише да је њихова “зверска” природа нешто што је вечно, неуништиво и трајно, нешто што је део њиховог „менталитета”.

Ћирјаковић у интервјуу поименце прозива новинаре које сматра аутошовинистима, тврдећи да горепоменути медији нису никаква алтернатива ПИНК-у и осталим режимским медијима јер ни у једнима ни у другима нема слободе за друго мишење.

Он је објаснио историјат свог сукоба са аутошовинистима због кога је остао без посла на факултету и постао жртва медијског линча који му је на крају нарушио здравље. Ћирјаковић каже да су медији са којима се налази у сукобу створени споља како би створили простор за онај део опозиције који је аутошовинистички, а да је шеф опозиције Југослав Ћосић директор Н1 кога он назива “НАТОслав Ћосић”. Ћирјаковић указује да на Н1 никад неће гостовали Мило Ломпар или Слободан Антонић који критикују власт у Србији, али нису атушовинисти.

Погледајте снимак емисије: