Отишао на банкомат да подигне 20 долара, „добио“ 10.000! Грешка у штампи новчаницу учинила вреднијом 28.000 пута

Због грешке при штампању, ретка новчаница од 20 америчких долара на којој се налази налепница еквадорског произвођача банана „Дел Монтеа“, тренутно се продаје на аукцији аукцијске куће Heritage Auctions, а последња пристигла понуда премашује 57.000 долара.

ретка новчаница
Фото: Илустрација

„Новчаница је на интернет страници Heritage Auctionis-а досад прегледана више од 4.300 пута“, рекао је Си-Ен-Ен-у Дастин Џонстон, потпредседник и извршни директор Оделења за валуте аукцијске куће из Даласа. Аукција се завршава 22. јануара.

Новчаница потиче из серије штампане 1996. а јединствена је због налепнице која се на њу вероватно случајно налепила између неколико фаза штампе. Из аукцијске куће појашњавају да је посебна, јер је преко налепнице отиснут серијски број новчанице и зелени сигурносни жиг, што управо ову новчаницу чини јединственим примером такве грешке у свету. Америчке доларске новчанице штампају се у три фазе: најпре се отисне наличје новчанице, затим лице, а на крају се утисну серијски број и сигурносни жиг „Treasury Seal“, пише Си-Ен-Ен.

Очигледно је да је налепница произвођача банана „Дел Монте“ случајно пала на папир и на њега се залепила пре него што су новчанице ушле у последњу фазу израде. Из Heritage Auctions-а кажу да је у овом случају интригантно на који је начин ова новчаница успела да прође све врло строге контроле пре него што је пуштена у оптицај. Већина новчаница које садрже штампарске грешке међу колекционарима се најчешће прода за износ од 100 до 1.000 долара, казао је Леонард Аугсбургер, координатор нумизматичког портала на Универзитету Вашингтон у Сент Луису.

Додаје да је новчаница с налепницом „Дел Монте“ нешто посебно због чега је и привукла толико интересовање колекционара. Према подацима Heritage Auctionis-а први се пут појавила 2003. године када ју је студент с факултета у Охају понудио на продају на Ибеју. За њу је постигао цену од 10.000 америчких долара. Како је тада рекао, био је баш изненађен када је из банкомата добио спорну новчаницу.

Одлично очувану новчаницу је на продају 2006. поново на аукцији понудила компанија Heritage Auctions, а на крају надметања постигла је цену већу од 25.000 америчких долара. Џонстон је у разговору за Си-Ен-Ен рекао како је одмах проценио вредност необичне новчанице.

Без обзира на то је ли грешка намерна или случајна, овај предмет је привукао велику пажњу колекционара који помно прате онлајн аукцију.

„Увек нам је занимљиво када у процесу производње нешто пође по злу. Овде се догодило управо то, а и новчаница је визуелно фантастична те самим тиме занимљива колекционарима. Поврх свега, читав нам је процес врло забаван“, рекао је Џонстон за Си-Ен-Ен.

CNN