ЗАВИРИТЕ У „ЗАБРАЊЕНИ ГРАД“ У Титову вилу у Сплиту нико није смео да уђе, а у њој су боравили Черчил, Гадафи и Индира Ганди

Када је вођа југословенских партизана, Јосип Броз Тито дошао на власт и постао председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, полако је, током година почео да акумулира значајну колекцију имовине широм Југославије, како за обављање службене дужности, тако и за опуштање и разоноду. Значајан део у тој колекцији представљале су раскошне виле у којима је повремено боравио.

вила далмација
Фото: RTL.hr Screenshot

Подручје које Сплићани називају „забрањена земља“ или „забрањени град“, Вила Далмација за грађане је била права непознаница, доступна тек онима који плате и то само приземље. Осим Тита и његове супруге, у овој резиденцији с приватном плажом, у главној соби до данашњег дана још нико није преспавао, пише РТЛ.хр.

– Тито је задњи пут боравио у овој вили 1979. године, за отварање МИС-а и стадиона, заједно са својом супругом Јованком. Овде је провео можда и најдужи период боравка у вили, био је 15 пуних дана. Мање-више у соби је све аутентично, укључујући наравно и овај кревет – каже вођа комплекса „Вила Далмација“ Марин Урлић.

Ту је још и стари телевизор у боји као подсетник времена, а у наставку и радна соба с печатима. У председничком салону водио је састанке, али дражи му је био онај с камином.

– Овај део је Тито највише користио приликом свог одмора у Сплиту онако како га и најчешће знамо, са цигаром, вискијем или коњаком – каже Урлић.

У купатилу су, за то доба, невиђени светлећи свод и славине за морску и обичну воду. Увек је волео да се показује у најбољем светлу.

Вила служи за градске протоколе

– Кад је Тито примао неког битног често су се молили имућнији грађани и богатије породице да позајме део инвентара, у намештају, у сервису или нечему шта је тада било потребно, баш за потребе таквог примања – истиче Урлић.

Вила тренутно служи углавном за градске протоколе. Од издавања дворишта и приземља годишње се у градску касу слије око два милиона куна јер је вила популарна локација за венчања и свечане пријеме. Игра се и пева управо на тераси на којој су својевремено уз Тита седели и Винстон Черчил, Индира Ганди, Моамер Гадафи и бројни други светски политичари.

Бивша Титова резиденција и комплекс око ње грађанима су још увек недоступни.

Нужна је обнова

Без обзира на спољашњи сјај, иза зидова се крију труле цеви па је обнова нужна, пише РТЛ.хр.

– Одлучили смо ове године да изађемо с пројектом преуређења водовода, канализације, хидрантске мреже – каже вођа Одсека за техничке послове, одржавање и руковање имовином Марио Неготић.

Процењена вредност радова је око милион и седамсто хиљада куна, а требали би да буду готови најкасније до краја године.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.