Ратко је сам направио свој ауто од Фиће и још седам других аутомобила

– Питају ме „Људино, шта је то?“, а ја одговорам „То је РР!“. Питају опет да ли је „Ролс-Ројс“. Кажем није, него – ручни рад! То је седам аутомобила у једном!“

ручни рад
Фото: Инфо Приједор

Ратко Вукмирица (64) из Приједора возачки испит је положио пре тачно 46 година. Тада је, како прича, провозао и свој први ауто, слатку малу и у то време популарну „пеглицу“.

– Потпуно нову. кад сам пошао у војску продао сам је, а по повратку са служења војног рока купио сам себи ладу. Тад су је звали „жигули“. Била је 71. годиште и ја сам је баш момачки возао – присећа се Ратко својих првих љубимаца, четвороточкаша.

У то време имао је само један ауто, а данас у својој 64. има три. Донедавно је имао и пет, али одлучио је да ова три остави. Каже, „Заволео сам их!“.

Реч је о правим олдтајмерима, Опелу рекорд Олимпија из 1958. године, БМВ-у Исета ’60. годиште и ауту који је његов ручни рад, пише портал Инфо Приједор.

БМВ Исета / Фото: Инфо Приједор

– Од „фиће“ сам направио ауто који сам желео. Сличан је старој „олимпији“, па и старом мерцедесу. Углавном, ретро у потпуности – каже Ратко. У „фићу“ је уградио делове седам-осам врста аутомобила.

– По ауто-отпадима сам трагао за деловима. Питају ме, шта тражим, а ја не могу да им објасним. Знам само да тек кад угледам то нешто што сам замислио, да је то – то! Углавном сам „шпијао“, тражио и налазио оно што ми треба. Како би се све укомпоновало у ту моју визију како бих волео да тај мој аутомобил изгледа. Имао сам и цртеж мог замишљеног аута. Седео сам у кафићу и нацртао га. И тако сам га и направио, у оригиналу – објашњава Ратко настанак свог „љубимца“.

Оригинал је добио и оригинално име – „Вук“. Ратко каже да је требало времена, да Вук „прохода“, па је цела прича потрајала скоро две године.

– Толико сам ишао по отпадима и тражио те моје у глави замишљене делове. И склапао их. Некад сам мало и паузирао, по два дана, а онда трећи, опет у потрагу за деловима. Састављао сам их у гаражи код куће – прича Ратко.

Ратко Вукмирица и његов ауто „Вук“ / Фото: Инфо Приједор

Додаје да је мање проблема имао да направи олдтајмера, него да га региструје. Данас једноставно нема никакве законске клаузуле о самоградњама и прерадама. Имао је срећу да га пре нових законских решења региструје и то као модификвану шкољку.

– Мало сам размицао точкове, мало помицао штелове, да то могу заклопити, да све има неки склад. У том је био сав фазон. Кад сам га први пут провозао по граду било је као да је циркус дошао у Приједор. Сви би да га боље виде, питају ме „Људино, шта је то?“, а ја одговорам „То је РР!“. Питају опет да ли је „Ролс-Ројс“. Кажем није, него – ручни рад! То је седам аутомобила у једном! Одвезао сам се с тим мојим олдтајамером и у Бањалуку – са осмехом прича Ратко. Имао је и понуда да га прода.

– Један је желео да га купи кћерки, која није желела ни један други ауто, осим овог. Мислили су да могу да га узму за 300 марака, а ја им кажем да треба најмање 2.000 марака капаре, па тек онда да разговарамо о цени. Ако ништа друго, под њим сам лежао две године. Навалио и неки деда да му продам један од својих олдатјмера, нуди ми као 800 марака, а ја га пошаљем да добро погледа по пијаци, па да за те паре себи нешто нађе. Нешто што му приличи – каже Ратко. Његови олдатајмери имају своју цену.

– Они који воле старе и овакве аутомобиле могу да дођу. Лако ћемо се договорити и поправити шта треба. Највише волим кад те аутомобиле сам средим, а они који се разумеју у олдатајмере, поготово људи са Запада, знају колико вреде – каже Ратко.

Опел рекорд Олимпија / Фото: Инфо Приједор

У Загребу га је, док је возио једну бубу направљену „по старински“, зауставио полицајац који га је питао о каквом је аутомобилу реч.

– Објаснио сам му да заиста возим „бубу“ која је изгледала као ФАП 13, са оном својом „њушком“, а он је после загледања само констатовао – „Свака ти част!“. Тако и са овим мојим „фићом“, на њему има свакаквих делова. Од „бубе“ су блатобрани, предња „њушка“ је од ФАП-а 13, задња од дајца, камиона, точкови од ситроена, и сваки је по седам центиметара избачен вани, предња осовина је померена и додато је још предњег дела од другог фиће, волан сам продужио неким карданима, стављао сам и неке делове од „југа“, равнао кров, грејање од реноа 4, има и делова од ситроена… И све одлично иде, нема грешке! Основа је најобичнији „фића“, а споља то нико не би погодио – каже Ратко.

БМВ Исета / Фото: Инфо Приједор

Својевремено је правио и „фићу“ кабриолет. Каже да је његов другар у том ауту држао кокошке.

– Питао сам га да ми тог „фићу“ прода, а он рече да ће ми га дати за туру шљунка. То сам испричао једном новинару који је ставио наслов „Од кокошињца до фиће кабриолета“ – каже Ратко, који аутомобиле прави и поправља већ 40–ак година, иако је по струци грађевинац.

ИнфоПриједор.ба

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.