Помирење се не може градити на лажима – Александар Дорин (ВИДЕО)

Чини ми се да откад је Бајден постао председник САД, они поново форсирају стару политику, тако да ово што се дешава у Црној Гори по питању Сребренице, јесте покушај да утемеље нови светски поредак на основи лажи.

александар дорин
Александар Дорин / Фото: Хелм Каст Youtube screenshot

У Сребреници је убијено највише 200 заробљених муслимана, све остало се не уклапа у бројке, нити има било каквих доказа да је убијено 8.000 људи, тврди Александар Дорин, Србин из Швајцарске који већ 25 година истражује случај Сребреница и о томе је написао три књиге.

Он је рекао да су скоро сви војно способни мушкарци били ангажовани у ратним јединицама и да су покушали пробој ка Тузли, те практично мушкарци, осим старих и дечака, и нису били са цивилима који су депортовани аутобусима.

– Можда је пар стотина, углавном старијих мушкараца и можда понеки младић, било издвојено ради испитивања, али они су после тога сви пуштени на слободу, о чему имам оригинал изјаву једног холандског командира – рекао је Дорин, гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст.

Бројчано се не уклапа око 2.000 људи, али они нису побијени као некакви заробљеници, него су страдали у пробоју, тврди Дорин. – Неких 12.000 припадника муслиманских јединица покушало је пробој и они су, као такви, били легитимна мета. Српске снаге су у борбама убиле око 2.000 и то је тај број који недостаје.

Највише 200 њих је заробљено и они су затворени у хангар, који је чувало неколико стражара.

Међутим, они су успели да убију једног српског стражара и сви су почели да беже, и у тој пуцњави убијено их је двадесетак. Остали су побегли, а бежећи су налетели на српске јединице и изгледа да су побијени. Није тачно да су убијени у хангару, јер је утврђено да са унутрашње стране нема рупа од метака. То је све што је убијено од заробљеника и то јесте злочин – тврди Дорин.

Он је због својих истраживања доживео терор у Швајцарској, где је хапшен и држан у тамници четири месеца без оптужнице, а документацију о Сребреници су му одузели, и знатан део уништили.

– Превезли су ме у кавезу и прво затворили у самицу, са тамним фолијама, да немам ни светлост сунца – испричао је Дорин, који сада живи у Србији.

Он је објаснио да у Швајцарској нема никакве слободе изражавања и да све медије практично држи иста група људи.

Фото: Хелм Каст Youtube printscreen

Како је рекао, годину дана после Сребренице у парламенту у Сарајеву се расправљало о томе, и нико није поменуо ниједан злочин.

– Једини који је о томе сведочио је Хрват Дражен Ердемовић и на томе се заснива пресуда Трибунала – казао је.

Говорећи о Орићевим злочинима, он је рекао да су двојица новинара, један амерички и један канадски, гледали видео траке са закланим Србима.

– Орић им је то показивао у Поточарима. Рекли су да су видели ужас, пресечени гркљани, одсечене главе. И на једном снимку је Орић коментарисао: „У овом месту смо заклали 114 Срба“. Мислим да је то инцидент у селу Бјеловац код Братунца. Чим се Орић хвалио новинарима тим злочинима, он је био поносан на то – казао је Дорин.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.