Полиција штити „забрањени град“ од грађана Србије

0

Двојицу новосадских грађанских активиста полиција спречила да приђу градилишту кинеске фабрике гума Линг лонг у Зрењанину

компанија линг лонг
Фото: YouTube / Грађански преокрет Screenshot

После скандалозне забране и онемогућивања новинарским екипама да сниме градилиште фабрике гума Линг лонг крај Зрењанина, у помоћ Кинезима прискочила је и зрењанинска полиција, како би то градилиште остало својеврсни „забрањени град“.

Наиме, Милан Вујић, грађански активиста из Новог Сада, и још један његов пријатељ доживели су несвакидашњу пажњу полиције у Зрењанину.

Како каже за Данас, њих двојица кренули су аутомобилом у Зрењанин како би обишли градилиште фабрике гума Линг лонг, чији радници нису дозволили да новинари неколико домаћих и страних ТВ станица пре неколико дана сниме градилиште те кинеске фабрике.

– Хтели смо да видимо шта је то Линг лонг, како изгледа градилиште и исфрустриран тиме шта се дешавала протеклих дана понео сам српску заставу. Желео сам да ако ме неко пита, објасним Кинезима да ово није њихова Комунистичка партија и да овде не важе закони те партије и Кине, него да је ово Србија и да овде важе неки други закони, да ово није њихова земља и да треба да се понашају као гости, а не као да је ово њихово.

Вујић прича да када су се приближили на око 200 метара од улаза у Линг лонг и изашли из кола, пресрео их је човек, показао значку, рекао полиција.

Фото: Град Зрењанин

– Легитимисао нас и задржао неко време. Нисмо хтели да провоцирамо и када смо кренули назад у Зрењанин приметила нас је полиција у другим колима, они су, као на филму, нагло скренули и зауставили нас. И они су нас легитимисали и у разговору нам говоре да не знају зашто нас заустављају и кажу „не знамо коме сте интересантни, нама је јављено да вас зауставимо“. Све је протекло у реду, али када смо отишли у центар приметили смо поново оног инспектора у цивилу поред сиве шкоде. Схватили смо да нас полиција прати и одлучили да кренемо назад у Нови Сад.

-Тај ауто нас је пратио све док нисмо стали на пумпи на излазу из Зрењанина. Приметио сам да је стао неколико стотина метара иза нас. Изашао сам из кола и снимао га и он , када је то приметио, возио је у рикверц и изгубио се из видокруга. Питање је зашто инспектор у цивилу обезбеђује Линг лонг и не дозвољава ником да се приближи том градилишту, зашто нас легитимишу и прате, по чијем налогу – пита Вујић.

Р. Балаћ, Данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.