Писменост у Србији „на нивоју“ – Улица Вука Карађића

Навикли смо да на друштвеним мрежама виђамо разне објаве, а ових дана „на тапету“ је писменост. Наиме, објава једног корисника на Твитеру изазвала је многобројне коментаре, а ради се о табли с натписом имена улице.

писменост у србији
Фото: Твитер

И ништа не би било чудно да на табли улице која је добила назив по реформатору српског језика и правописа Вуку Стефановићу Караџићу, где чуда, његово име није правилно написано.

Уместо да на табли пише Улица Вука Караџића, назив улице је – Улица Вука Карађића.

Овај твит изазвао је многобројне коменатаре, од тога како је могуће да то нико није видео, па ни заменио до тога да се „Вук у гробу преврће“ или да је то написао „неки напредњак сигурно“. Истини за вољу, и твитерашица која је критиковала неписмени натпис није се потрудила да њен твит буде без граматичких грешака, па је тако написала „би га била“, уместо правилно „бих га била“.

Један твитераш је чак био ироничан, па је написао: „Не видим проблем, неки Вук Карађић сигурно постоји“, док је други алудирао на лапсус министра Александра Вулина.

„Читај како је написао, пиши као што кажеш. Цитат великог Вулина“.

Табла са погрешно написаним именом Вука Караџића подстакла је друге твитераше, па су тако почели да се ређају слични примери.

Један од њих је објавио погрешно написан назив аутобуске станице, на коме је латинично слово њ, остало исто написано и ћирилицом.

Да таква неписменост није усамљен случај показује објава другог корисника Твитера са неправилним натписом саобраћајне табле која путнике обавештава да се у близини налази Музеј Старо село. И ништа не би било чудно да назив те установе није био написан ћириличним словима, али на енглеском језику.

Према најновијим подацима у Србији има 165.000 неписмених особа, а неписменост је основни показатељ некултуре. Посебно забрињава то што појединци не знају најосновија правописна начела која се уче још у основној школи, што је недвосмислен показатељ да су часове српског језика очигледно преспавали.

Гордана Петковић, Н1 / Хронограф