Држава дели куће, расписивање конкурса на Видовдан

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас ће 28. јуна, на Видовдан, бити расписан конкурс за доделу сеоских кућа.

бесплатне куће
Фото: Илустрација

Куће су намењене младим брачним паровима, а како је навео, држава ће за откуп објеката давати и до 1,2 милиона динара.

Кркобабић је рекао да у Србији има око 200.000 напуштених сеоских кућа са окућницом које су на располагању пољопривредницима и младима који желе да остану да живе на селу.

“Влада треба да усвоји програм о додели средстава, а очекујем да јавни позив буде на Видовдан, биће то лепа симболика. Желимо да нам људи са Косова и Метохије, из јужне Србије, Медвеђе, Црне Траве, не одлазе у Београд и даље, него да тај пут иде у обрнутом смеру, да покушамо да их задржимо“, рекао је Кркобабић за ТВ Пинк.

Навео је да је велико интересовање за откуп сеоских кућа и да је једини услов да брачни парови имају до 45 година.

Кркобабић је рекао да очекује да се пријаве пољопривредници који живе у заједничким домаћинствима и желе да се осамостале, али и млади људи који са породицама живе као подстанари у околини великих градова и који не могу да реше стамбено питање банкарским кредитима.

„Желимо да куће добију они који заиста желе да живе у њима. Нека се пољопривредници распитају има ли празних кућа у њиховом крају, а локалне самоуправе треба да изврше процену“, објаснио је Кркобабић.

Поновио је да је инвестициони план Србија 2020–2025 предуслов за опстанак села у Србији и да би без тог плана напори Одбора за село, САНУ и Министарства за бригу о селу остали без реализације.

„То су капиталне ствари које коштају, а општине немају много новца. Без помоћи Републике и издвајања великих средстава нема помака“, рекао је Кркобабић.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.