ОТКОПАНА МИСТЕРИОЗНА КУЛА НА ОБАЛИ ДУНАВА: Археолози код Брзе Паланке тражили античко благо, а пронашли БЕДЕМЕ ТВРЂАВЕ (ФОТО)

0

Недавно завршена археолошка кампања на локалитету Егета код Брзе Паланке била је усмерена на истраживање североисточне куле утврђења, а налази се у такозваном сектору пет.

егета
Фото: Гордан Јањић

Радови су реализовани у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања, а реализовали су га Музеј Крајине у Неготину и Одељење за археологију Филозофског факултета у Београду. Истраживања је помогао сопственим средствима и неготински музеј.

– Радили смо са циљем да североисточну кулу утврђења припремимо за рестаураторско-конзерваторске радове. Има 55 квадратних метара и потпуно смо је очистили до дубине два и по метра, негде и ниже због пада терена. Сада се кула види са спољне и унутрашње стране, све је исцртано и сва је документација на терену завршена. Циљ је, као и све ово што радимо на Лимесу, Шаркамену и свим нашим локалитетима, да се то у једном тренутку конзервира и на прави начин представи јавности – каже музејски саветник Музеја Крајине у Неготину археолог Гордан Јањић који је уз ванредног професора на Одељењу археологије Филозофског факултета у Београду др Перицу Шпехара руководилац пројекта.

Утврђење на локалитету Егета права је мистерија. Налази се на месту старијих налазишта из праисторијског и римског доба. Утврђење је и једини утврђени византијски споменик на десној обали Дунава.

– То је фантастично откриће. Ми смо тражили антику са намером да објединимо локалитете из периода Лимеса, а добили смо средњовековну грађевину из 11. века са налазима који то потврђују. У једном делу имамо праисторијске слојеве што значи да је неки континуитет живљења ту био. Највећи проблем је то што је тај локалитет прекопаван војним вежбама ЈНА пре 40-50 година и добрим делом је девастирана источна страна утврђења, источни бедем, једним делом и због позајмишта песка на западној страни, али ми полако радимо са циљем да то презентујемо на прави начин – додаје Јањић.

Намера је археолога да кампању прате и конзерваторски радови. Овај мултикултурални локалитет са слојевима праисторије, антике до средњег века, у протеклих пет година прошао је кроз гео-физичка истраживања и археолошка ископавања па је ред да се све пронађено на Егети и адекватно заштити.

– Имамо једну целину, јако лепу кулу која је кружног облика, необична, врло важна, с обзиром на то да се ради о 11. веку. То је и практично раритетна ствар. С обзиром на досадашња петогодишња истраживања дошли смо до довољно података да већ, можда, наредне године можемо размишљати о једној монографији, а врло смо близу до довођења материјала у такво стање да можемо да радимо и изложбу која би обишла читаву Србију, поготову што се ради о јединственом утврђењу те врсте – истиче Јањић додајући да ће се на следећем конкурсу Министарства културе појавити са захтевом за обезбеђивање средстава за израду пројектне документације за конзерваторске радове на овом локалитету.

Курир / Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.