Дарија Кисић: Пензионери су снага нашег друштва

Министарка је присуствовала 7. конгресу Синдиката пензионера Србије и том приликом поручила да пензионери чине снагу овог друштва и да су њихова искуства и знања неопходни како би Србија и даље напредовала.

пензионери
Фото: Драган Гојић, Бета

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је раст реалне вредности пензија од најмање два до три процента годишње стабилан, а да ће Влада Србије настојати да то повећање у наредном периоду буде и веће.

Министарка је присуствовала 7. конгресу Синдиката пензионера Србије и том приликом поручила да пензионери чине снагу овог друштва и да су њихова искуства и знања неопходни како би Србија и даље напредовала.

Она је навела да је обавезно пензијско и инвалидско осигурање један од највећих система у држави и да тренутно обухвата више од 2,7 милиона осигураника и 1,7 милиона корисника пензија и других права.

Министарка је нагласила да се током месеца маја и јуна, по први пут од оснивања фонда десило да није било дотација за исплату пензија када су у питању онај већински део пензионера који су припадали категорији запослених.

„Захваљујући одговорној политици Владе Републике Србије и председника Републике Александра Вучића, раст економске активности у земљи, праћен растом запослености и зарада, резултирао је растом прихода од доприноса, што је довело до пада дефицита у финансирању исплате пензија, а тиме и смањења износа дотација из буџета, којима се обезбеђује редовна исплата пензија и других права која исплаћује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање“, истакла је она.

Навела је да се од новембра 2018. године корисницима нижих износа пензија исплаћује новчани износ као увећање уз пензију, као и да се сваке године обезбеђује најмање једна додатна исплата корисницима пензија.

пензионери
Фото: Фејсбук, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Она је казала да се, упркос изазовима, током претходне и ове године ниједног тренутка није доводила у питање редовна исплата пензија и других давања.

„Пензије и новчани износ као увећање уз пензију су редовно усклађени у јануару ове године, на начин предвиђен законом, а наредно усклађивање ће уследити у јануару 2022. године“, истакла је министарка.

Додала је да су пензионери прошле године имали две додатне једнократне исплате, да је ове године била једна.

Истакла је да је за први део наредне године је најављена једнократна исплата од 20 хиљада динара, што ће бити највећа једнократна исплата до сада.

В.П, Ало