Паника у Великој Британији: На ОВО нису навикли – Могуће укључивање војске

0

Бензинске пумпе широм Велике Британије остају без горива, а поједине велике индустријске групације у енглеским градовима јављају да је 50 до 90 посто пумпи „пресушило“, саопштило је данас Удружење трговаца моторним горивима.

бензинске пумпе
Фото: Peter Nichols, Reuters

Акутни недостатак возача камиона у Великој Британији навео је становнике у неким енглеским градовима на паничну куповину горива, и довео до стварања километарских колона аутомобила на бензинским пумпама, од којих су многе остале без бензина и дизела или су једноставно затворене, преноси Ројтерс.

„Неке од наших чланица, велике индустријске групе са обимном мрежом продајних места, извештавају да је од јуче 50 посто пумпи ‘суво’, а неке јављају да је пресахло чак 90 одсто пумпи“, изјавио је за ТВ Скај Брајан Мадерсон, председник Удружења продаваца бензина (ПРА).

Ово удружење окупља независне малопродавце горива који имају 65-процентни удео у укупној мрежи британских бензинских станица.

„Бритиш петролеум“ је саопштио у недељу да је скоро једна трећина његових пумпи у Британији остала без две главне врсте горива због паничне куповине, што је приморало владу да суспендује законе о заштити конкуренције и да дозволи компанијама да раде удружено како би се ублажила несташица.

бензинске пумпе
Несташица горива на британским пумпама / Фото: Peter Nicholls, Reuters

Џонсон: Можда ћемо ангажовати војску

„На стотине војника би могло да буде ангажовано да снабдева бензинске пумпе горивом широм Велике Британије“, рекао је премијер Велике Британије Борис Џонсон, пренео је Гардијан.

Премијер ће сутра окупити министре како би разговарали о „Операцији Ескалин“. У покушају да избегну додатно продубљивање кризе.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.