Уништитељи СФРЈ сада би да спасавају Босну и Херцеговину

Тројица чланова последњег Председништва СФРЈ Стјепан Месић из Хрватске, Богић Богићевић из Босне и Херцеговине и Васил Тупурковски из Северне Македоније припремају документ назван Апел за спас Босне и Херцеговине у којем истичу да је грађанска држава једино решење за БиХ.

СФРЈ
Фото: kliker.info

Како преноси Хина, апел ће бити упућен кључним инстанцама унутар и изван БиХ на којима се одлучује о тој земљи, али је намењен и „свима којих се то тиче“, као и целој јавности.

Према писању хрватског недељника Национал, Месић, Богићевић и Тупурковски у свом Апелу заговарају сасвим супротно решење за БиХ од етничких концепата Републике Српске и ХДЗ БиХ, које подржавају власти из Београда и Загреба.

За разлику од таквих политика, које у национално подељеној земљи настоје додатно да оснаже етнички на рачун грађанског начина одлучивања, иницијатори и аутори Апела за спас БиХ уверени су да је „једино решење за Босну и Херцеговину грађанска држава“.

„Пропали су и ови последњи преговори у Неуму и схватили смо да се нешто мора учинити. Садашња ‘дејтонска БиХ’ је нефункционална и зато радимо на предлогу како изићи из садашње ситуације“, објаснио је Месић за данашњи Јутарњи лист.

Што се тиче Жељка Комшића, супротно ставу Пантовчака и Банских двора, Месић сматра да његов избор представља корак према грађанској држави, јер за њега су уз Бошњаке и Хрвате гласали Срби и припадници мањина.

СФРЈ
Фото: Shutterstock

„Они су гласали за Комшића јер он подржава БиХ, био је припадник Армије БиХ. Једноставно, Комшићу се не може приговорити да је било где био против Босне и Херцеговине. Осим тога, у Председништво БиХ не бира се представник Хрвата, Срба и Бошњака. Бира се по један члан из хрватског корпуса, као и из бошњачког, односно, српског, међутим, они сваки за себе не представљају никога, него представљају државу Босну и Херцеговину“, рекао је Месић.

Он је додао да се та чињеница, нажалост, изгубила у садашњим политичким свађама па испада да они представљају Бошњаке, Србе и Хрвате што, како је нагласио „једноставно није тачно“.

Бета

Наслов, опрема: Хронограф