Одлучено: Хрвати одабрали да им на кованицама евра буде Тесла, карта државе и једна животиња (ФОТО)

Премијер Андреј Пленковић представио је у петак на Већу за увођење евра, нацрте националне стране хрватских кованица евра и цента. На кованици од 2 евра биће карта Хрватске, на 1 евро – куна (копнена животиња), на 50, 20 и 10 центи Никола Тесла, док ће на 5, 2, 1. центу глагољицом бити исписано Хрватска.

кованице
Фото: EPA / Claudio Onorati

Аутор најбољег дизајна за куну је Стјепан Прањковић, магистар примењених уметности.

Његови дизајни за хрватски новац и глагољицу освојили су друго место. Награда за сваког од њих је 35 хиљада куна, док је за ‘куну’ освојио 70.000 куна.

Прихваћено је 295 предлога дизајна кованог новца куне, а затим је Комисија за избор предлога ликовног дизајна Националне стране Републике Хрватске одабрала девет најуспјешнијих дизајна у оптицају за кованицу евра и доставила их ХНБ-у.

Потом је у другом кругу такмичења Комисија за новац ХНБ-а одабрала три најуспешнија предлога дизајна и предала их по рангу. Одлуку о избору најуспешнијих предлога дизајна донела је Комисија за новац 3. децембра 2021. године.

На интернету се развила дебата о дизајну и сличности куне са фотографијом са интернета.

Некима се и не свиђа нови дизајн, док друге ипак везују успомене па је један од коментара био:

„Не могу да замислим остатак живота без њега“, а на слици су постављене фотографије кованица које су још увек у оптицају.

Представљен изглед хрватских кованица евра с ликом Тесле

На седници Националног већа за увођење евра као службене валуте у Хрватској, одржаној јуче, представљено је како ће изгледати кованице евра са ликом Николе Тесле.

„На кованицама евра и цента који ће бити у оптицају у Хрватској и осталих 19 земаља чланица европодручја наћи ће се дизајн мотива који ће представљати Хрватску, а влада је закључком потврдила да су мотиви: хрватска шаховница, географска карта Републике Хрватске, куна, лик Николе Тесле и писмо глагољица”, рекао је премијер Андреј Пленковић, који је председавао седницом.

Шаховница ће бити подлога, онда карта Хрватске на два евра, куна на кованици од једног евра, Тесла на 50, 20 и 10 цента, а глагољицом ће бити исписано ХР на новчићима од пет, два и једног цента, откривено је раније.

На кованици од два евра ће бити исписан и стих из Гундулићеве Химне слободе „О лијепа, о драга, о слатка слободо”, пренео је Танјуг.

Националним планом замене хрватске куне евром, који је влада донела у децембру 2020, како се подсећа, предвиђен је одабир мотива и њихова графичка решења за хрватске еврокованице, а Хрватска народна банка је одређена као институција која ће организовати набавку новчаница и кованог новца евра.

кованице
Фото: Twitter/Vlada Republike Hrvatske @VladaRH

За разлику од банкнота евра, које су једнаке у свим чланицама еврозоне, ковани новац евра и цента има обележја земље која га је издала, при чему су на наличју приказани национални симболи те земље.

С обзиром на захтевност производње кованог новца, припремне активности су већ започете.

Израда кованог новца евра с хрватским симболима требало би да започну најраније шест месеци пре дана увођења евра, односно после одлуке Већа ЕУ да Хрватска уводи евро, саопштила је хрватска влада.

24Сата.хр / Агенције / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.