КАКО ЈЕ СУЛЕЈМАН ПОСТАО ДУШАН: Нисам прешао у православље, само сам му се вратио! Родитељи реаговали на одлуку да промени веру

Младић Душан Обреновић (24), који се родио под именом Сулејман Муратовић, живи у Косовској Митровици и потиче из мешовитог брака, а у православље је прешао 2016. године.

Душан Обреновић
Душан Обреновић Фото: Фејсбук

– Ја нисам прешао, пошто су наши преци били православни, ја сам се само вратио – рекао је раније Душан за Алтернативну телевизију из Бањалуке (АТВ).

Недавно је на свом Фејсбуку написао да је поносан што је Србин.

– Није срамота бити сиромашан! Срамота је бити издајник, преварант, лопов, дилер, фукара, лажов, итд. Велики ми је понос и част пред Богом што сам прави хришћанин и Србин у својем родном граду Косовској Митровици и увек ћу такав бити, а никад као нељуди и профили какве сам навео горе! Никада нећемо бити исти, никада! Слава Богу, слава Светој Тројици и хвала за све – написао је Душан.

Сада је свим људима добре воље упутио и апел за помоћ.

Како каже, отац и сестра се нису бунили због његове одлуке да промени веру, док мајка није била одушевљена.

– Отац је, рецимо, атеиста. Он мени није бранио, рекао ми је: „Сине, ако си ти тако одлучио, то је твоја ствар“. И ја, ето, уз Божју помоћ 2016, 8. мај је био, на Марковдан, крстио сам се у манастиру Бањска, код оца Данила, игумана – присећа се Душан.

Презиме је узео по династији Обреновић, име по цару Душану, а славу Светог Јована. Већина пријатеља из Косовске Митровице је прихватила његову одлуку, али има и суграђана којима се то није допало.

душан обреновић
Душан Обреновић / Фото: Фејсбук

– Има неких којима смета, некима ту из града, неким муслиманима исмаилћанима, смета им то што сам крштен. Има и неких православних којима смета и добацују ми свашта на улици, али не обазирем се. Бог је тај који ће да суди свакоме, не обазирем се толико на то. Не мрзим их – причао је Душан.

Хронограф / Курир / АТВ