ПРИЗНАЛИ БРУКУ: Хрвати повлаче спорну кованицу евра

Стјепан Прањковић, аутор хрватске кованице са сликом куне, за коју се трвди да је плагијат, огласио се и саопштио да повлачи своју кованицу.

Стјепан Прањковић
Фото_ Twitter

Ради се, подсетимо, о кованици на којој се налази куна. Како се испоставило, куна је преузета с фотографије британског фотографа и то без дозволе.

„Подстакнут неугодном атмосфером, као и притисцима којима сам изложен везано за мој дизајн наличја кованице од једног евра с мотивом куне, одлучио сам да повучем свој предлог дизајна за овај мотив те се одричем било каквих права“, написао је Прањковић Комисији за новац ХНБ-а, преноси Медиа Сервис.

„Нисам имао намеру да повредим ничија осећања, те се због тога свима извињавам, а посебно Хрватској народној банци, Влади и хрватској јавности“, навео је Прањковић, преносе хрватски медији.

Подсетимо, Прањоковић је за свој рад добио 70.000 куна. Он је аутор и два другопласирана рада за које је добио два пута по 35.000 куна. Укупно, дакле, 140.000 куна.

1 коментар

  1. Preterujete. Hrvati nisu nista priznali, nego je jedan Hrvat, i to mladi čovek koji živi izvan Hrvatske, časno priznao svoju grešku. A da su Hrvati tu nešto priznali, onda ne bi bilo Tesle na njihovim novčanicama, nego Hrvati nisu ništa priznali, čak ni svoj lopovluk sa Teslinim likom.

Comments are closed.