Најновија вест: Преминула Медлин Олбрајт, једна од највећих србомрзаца свих времена

Медлин Олбрајт, некадашњи државни секретар САД, преминула је у 84. години, јављају амерички медији. Олбрајтова је била 64. амерички државни секретар, а уједно и прва жена на тој функцији.

медлин олбрајт
Фото: CNN printscreen

На предлог председника САД Била Клинтона, пошто је Сенат одобрио њено именовање, ступила је на дужност 23. јануара 1997. године. Током њеног мандата бомбардована је СР Југославија 1999. године и сматра се да је била један од кључних заговорника НАТО интервенције.

Значајно је појачала утицај америчке политике у Босни и Херцеговини и на Блиском истоку.

Олбрајтова је охрабривала проширење НАТО; заговарала интервенцију Алијансе на Балкану, залагала се за смањивање ширења нуклеарног наоружања и заговарала људска права и демократију, наводе амерички медији.

Олбрајтова је последњих година била председавајућа у Националном демократском институту за међународне послове и председница Труманове фондације за стипендирање. Такође је била и копредседница Комисије за правно оспособљавање сиромашних.

Крајем прошле године ступила је на нову фукцију као нова председница америчког Одбора за одбрамбену политику.

Олбрајтова је рођена 15. маја 1937. године у Прагу, у тадашњој Чехословачкој, као Мари Јана Корбелова.

Њен отац Јозеф био је чешки дипломата (аташе за сарадњу с медијима) у Чешкој амбасади у Београду све до Другог светског рата када је породица отишла у Лондон.

У послератној Југославији њен отац је постављен за амбасадора у Београду где је Медлин Олбрајт са породицом провела део детињства.

Са породицом се 1948. сели у САД, где је завршила средњу школу и факултет. Америчка држављанка постала је 1957. године. У браку са Џозефом Олбрајтом добила је три ћерке.

Олбрајтова је преминула од карцинома.

На свим друштвеним мрежама Срби прослављају вест о њеној смрти.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.