Извор из ЕПС: Стижу рестрикције струје у Србији, ево када и колико ће трајати (ВИДЕО)

Рестрикције струје у Србији могуће су од средине новембра ове, до јануара наредне године, пише данас загребачки портал Пословни дневник, позивајући се на „добро упућени извор из Електропривреде Србије (ЕПС), и напомиње да би се у првом таласу потрошња струје ограничавала до два сата на дан.

струја
Фото: Pixabay

Према истом извору, у случају погоршања стања на тржишту електричне енергије у Европи, предвиђају се рестрикције у трајању од шест сати дневно и то равномерно распоређених на пет дистрибутивних подручја ЕПС.

Како преноси Пословни дневник, пазиће се да дистрибутивна подручја 1 – Нови Сад и 2 – Београд рестрикције имају само ноћу.

То се односи само на планирана искључења, а не на хаваријска, која су такође могућа, због лошег статуса технике у ТЕ Никола Тесла (ТЕНТ), као и великих губитака у трансмисији, пише у тексту.

Главни разлог је несташица угља из рудника Колубара, наводи Пословни дневник, што у блиској будућности може резултирати недостатком од седам милиона тона, па ће бити нужан увоз квалитетнијег угља.

Производња струје у ТЕ Никола Тесла у првом тромесечју ове године је била 8.332 GWh и мања је за 21 одсто у односу на исто раздобље 2021, тврди се у тексту.

Указује се и на проблем што ТЕ Никола Тесла троши 2.510 тона угља по сату, док је у ТЕНТ Б потрошња око 1.900 тона по сату, док у региону нема довољно угља, и предвиђа да се производња у Колубари неће стабилизовати још најмање две године.

струја
Фото: Илустрација

Проблем је и с хидроелектранама, јер је производња струје, због ниског водостаја Дунава у две највеће електране – Ђердап 1 и Ђердап 2 на отприлике 50 посто, додаје се у тексту, док је због високих температура и сталног коришћења резервног капацитета акумулација на реверзибилној ХЕ Бајина Башта изузетно ниска.

Зато постоји бојазан да чак и у случају обилнијих падавина неће бити довољно струје за упумпавање воде у акумулацију. У 2021. години Електропривреда Србије произвела је 33.834 GWh струје, а Колубара 27 милиона тона угља, закључује Пословни дневник.

Из Електропривреде Србије (ЕПС) рекли су за Н1 да никакве рестрикције струје нису у плану, нити да је било ко из ове фирме могао да да овакве непроверене информације.

Фонет

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.