Ово су ТРИ НЕВЕРОВАТНЕ ЛЕПОТЕ СРБИЈЕ које сви увек заобиђу: Буквално су РАЈ НА ЗЕМЉИ, као из најегзотичнијих предела, а не треба много новца за ОБИЛАЗАК

Знамо веома добро да постоје сјајна места која су вредна сваке пажње и да је Србија права ризница када је реч о природним лепотама. Многа места још увек нису у потпуности откривена и баш зато плене посебном енергијом, а лето је идеалан период да их истражите и уживате у свим богатствима која пружају, далеко од модерних цивилизацијских токова и неуморних туриста.

лепоте србије
Скривене лепоте Србије / Фото: Профимедиа

Лето је у пуном јеку, како због високих температура, тако и због јарко зелене, пробуђене природе која нас мотивише да дане проводимо напољу. Јутра су пријатна, дани осунчани и топли, ноћи свеже, а скривене лепоте Србије су као створене да се обиђу баш у овом периоду.

Зато вам предлажемо три сјајне локације које бисте могли да посетите током преосталих летњих дана.

Кањон Јерме и манастир Поганово

Кањон Јерме је јединствени и најчудеснији, а уједно и најлепши кањон једне реке који Србија поседује. Овај кањон је право чудо брдовитог Балкана на југоистоку наше земље за које мало ко зна, а управо то доприноси његовој тајанствености и очуваности исконске лепоте коју је нетакнуту задржао све до данас.

Сигурно најживописнији предео у Србији, кањон Јерме, својим стрмим литицама, које на појединим деоницама имају тенденцију да се додирну, подсећају на праве Термопиле измештене баш у наше двориште.

Незванично најтешњи кањон у земљи, а по некима и у Европи налази на реци Јерми, тридесетак километара од Пирота, близу Звоначке бање. Реч је о мини-кањону званом Цедиљка, у коме размак између две огромне громаде од стена које су уздижу изнад корита реке Јерме износи свега 1.5 метар, а висина стена између којих се пробија користи Јерме износи преко 30 метара. До „цедиљке“ се са главног пута може доћи за око 15 минута ходом.

А уколико обилазите овај крај, никако немојте да заобиђете манастир Поганово, који је крајем 14. века подигао сестрић цара Душана, Константин Драгаш, а посветио га Св. Јовану Богослову.

Захваљујући непроходности кланца реке Јерме, манастир је остао неоштећен кроз векове. Један је од највећих и највреднијих споменика српске средњовековне културе. Спокојном духу манастира Поганово значајно доприноси његово прелепо и мирно окружење.

Нишевачка клисура

Нишевац и за Нишевачка клисуру се налази у непосредној близини Сврљига, а сама Нишевачка клисура је део клисуре Сврљишког Тимока и дугачка је један и по километар.

На овој локацији можете да посетите котлове реке Белице, Бањицу, Самар Прераст, неколико пећина, природни базен у Попшици, а наравно и Срвљишке планине које окружују Нишевачку клисуру.

Нишевачка клисура је прави скривени драгуљ наше земље, мало људи зна за њене скривене лепоте, а вредна је сваке пажња. Упустите се у мини породичну авантуру и брћните ноге у чистим водама нишевачке клисуре.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ajeje Brazorf (@ajejebrazorrf)

Венчац

Планина Венчац је бисер Србије који је настао пре око 15 милиона година тектонским покретима. Њена највиша тачка износи 658 метара и налази се у близини Аранђеловца.

На овој планини се ископава мермер, а управо то може да доведе до нестајања овог природног богатства, на шта грађани већ неко време апелују. Занимљиво је то да је на једном копу на планини Венчац, који се више не користи, сливањем кишнице настало језерце зелене боје.

У каменолому, на самом врху планине Венчац, 2018. године је откривена некропола која садржи 22 гробнице. Ово откриће доноси многа нова сазнања о животу на овом простору, за време Римског царства.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ajeje Brazorf (@ajejebrazorrf)

Ирис Крџић, Жена