Ово су НАЈМОНСТРУОЗНИЈЕ серијске убице од којих је страховала цела Југославија

У историјском контексту серијским убицама су се бавили психолози и психијатри како би одгонетнули њихове главне мотиве за убиства која су починили. Серијским убицом се службено сматрају особе које су починиле три или више убистава. Међутим, ЕфБиАј сматра да су серијске убице оне особе које су починиле два или више убистава која су се догодила засебно, а убица је деловао сам. Представљамо вам седам најозлоглашенијих серијских убица које су харале Југославијом.

1. Метод Тробец – Монструм из Долења Вас

метод тробец

Многи су чули за Тробецове крушне пећи. Његови проблеми почели су у раној младости када је оптужен за спаљивање комшијске штале и крађу мопеда. Животно дело – убиство пет жена.

Своју прилику за бољим животом потражио је у Немачкој, али због низа криминалних радњи завршио је у словеначком затвору. Тада су доктори утврдили да Тробец болује од затвореничког синдрома. Био је свестан свега, „оријентисана, али и хистерична психопатска особа“, кажу налази. Тробец је примао терапију електрошоком и тврдио да због тога више никада није био онај стари.

Све жртве је убио на исти начин.

„Када сам дошао до врхунца, почео сам да је ударам и стежем за врат, као и све жене пре ње. Тада сам се онесвестио од узбуђења. Кад сам се освестио, она је била крвава и мртва!“ – описао је на суду Тробец свој начин убијања осталих жена и последње жртве Зорке Николић.

Пошто би их задавио, Тробец је жене раскомадао и спалио их у пећи која се налазила у његовој кући. Он је осуђен на смртну казну 1980. године, али је после ревидирања поступка осуђен на 20 година затвора. Тробец је у затвору 2006. починио самоубиство.

2. Миодраг Столе Трифуновић – Српски Џек Трбосек

Миодраг Столе Трифуновић добио је надимак Џек Трбосек због опчињености његовим ликом и делом. Столе је обожавао приче о њему, а уједно је обожавао Балзакову књигу „Голишаве приче“ у којој су му били фасцинантни похотни ликови.

Трифуновић је силовао и убио 14 жена. Сматра се да је за његово помрачење ума заслужан његов отац који је у кућу доводио жене сумњивог морала и терао своју супругу да му пева док га друге жене сексуално задовољавају.

Столе је у детињству сањао како се прикрада проститутки, хвата је за врат, дави је и потом силује. Као 15-годишњак силовао је 12-годишњу девојчицу.

Пре него што је у каснијим годинама постао убица и кренуо у свој крвави поход, Столе је украо перику, бркове, браду и одела из стана глумца Миливоја Мавида Поповића.

Прво убиство починио је 1948. године, а након тога је добио надимак Фантом са Звездаре. У пролеће и лето 1948. нанизало се неколико жртава. Једној преживелој девојци је рецитовао своју поезију, а да није зазирао ни од чега показује чињеница да је убио сестру своје жене.

Полиција га је ухапсила када је почео да убија мушкарце, своје сараднике са којима је пљачкао продавнице и куће. Пошто је завршио у затвору Столе је пресудио сам себи. Из затворског кревета је ишчупао две шипке. Око врха једне шипке замотао је део чаршава и набио је себи у уста, а другом шипком је себи пробио срце.

3. Антун Станковић – Загребачки давитељ

серијске убице

Детињство Антуна Станковића било је проблематично због његовог оца који је тукао њега и његову мајку, а због тешке ситуације у породици са 14 година је постао делинквент и криминалац.

Починио је два тешка убиства, а како је сам навео она су му причињавала задовољство. 1982. године убио је докторку Лудмилу Бролиш у њеном загребачком стану. Представивши се као мајстор за струју ушао је у њен стан, срушио ју је на под, задавио рукама. Касније је признао како је осећао одређену врсту задовољста.

Његова друга жртва била је његова тетка коју је убио 1983. године. Пошто је дошао у њен стан, посегнуо је за секиром и ударио је у потиљак тупим делом секире. Када се срушила на под он ју је задавио рукама и крпом. И поново је осетио исто оно задовољство као и првог пута. Антун је изјавио како му ни најмање није жао жртава.

4. Анујка ди Пиштоња – Врачара из Владимировца

баба анујка

Анујка је једна од најпознатијих серијских убица бивше Југославије и налази се на службеном попису седам познатих серијских убица на овим подручјима.

50 година се бавила врачањем и сви су се чудили колико тачно може да предвиди дан нечије смрти. Ипак, она је заправо муштеријама које би долазиле код ње по савет давала воду која је требала да реши све њихове проблеме, а у њој се налазио арсен.

Претпоставља се како је прву жртву убила 1878. године. Више о баба Анујки прочитајте ОВДЕ.

5. Винко Пинтарић – Загорски Чаруга

винко пинтарић

Винко Пинтарић, познатији као Загорски Чаруга, убио је петоро људи. Своје прво убиство починио је у Забоку 1973. године. Винко се сукобио са комшијом Видом Желиморским због једне одбачене даске.

Винко, који је био под утицајем алкохола, је после вербалног обрачуна с Видом отишао кући по пиштољ. Видо га је напао мајсторским кључем, а Загорски Чаруга му је одузео живот једним метком.

Он је завршио у затвору из кога је врло брзо побегао и убио своју супругу. Предао се полицији 1974. године, после чега је осуђен на смртну казну. Суд је касније променио своју одлуку и осудио Винка на 20 година затвора.

1982. године он поново бежи из затвора, а осам година касније убија нову жртву.

1990. године Загорски Чаруга је убио викендаше Рудолфа Белина и Степана Кишура, а 2. октобра је убио Божу Хабека пред његовом супругом и комшијом јер је за њега Божо био најгори земљак.

Винко је покушао да убије још два пута, Фрању Коцијана и младог полицајца Владу Стакића у децембру 1990. године.

Полиција је 1991. одлучила да коначно ухвати Загорског Чаругу кога су у акцији „Прстен“ убили специјалци.

6. Митар Секулић – Сексуални манијак

1948. године у београдском недовршеном павиљону у Цвијићевој улици пронађен је леш тридесетогодишње Милене Петровић, а годину дана касније на Звездари је пронађено тело седамнаестогодишње Јеле Ђукић.

Њихов нападач Митар Секулић прво их је силовао, а потом задавио. Убица је однео све њихове ствари, а једино што је оставио је примерак листа „Борба“.

Митар је наставио да напада жене, али прву пријаву београдска полиција добила је тек 1950. године када га је пријавила Марија Митровић коју је Митар силовао, али није успео да је убије. У наредних годину дана још десетак жена је испричало исту причу, а 1951. године Митар је ухваћен у заседи на железничкој станици.

7. Драган Марковић – Убица жена

Драган је завршио у затвору због крађе, разбојништва и насилног понашања и тада му се заправо први пут појавила жеља за убиством.

По изласку из КПД Крушевац 1948. године, Марковић више није могао да се контролише. Први пут је убио 60-годишњу Милојку Красавчић, после чега је побегао у Ријеку на неколико дана. Када се вратио, схватио је да нико не зна за убиство.

Неколико месеци касније, недалеко од своје куће у селу Стража код Лознице убио је Наташу Милетић јер му се она прва нашла на путу.

Телеграм.хр/Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.