Како је краљ Петар II одузео команду Дражи Михаиловићу

Краљ Петар је 29. августа 1944. године донео указ О. Бр. 881 којим се генерал Драгољуб Михаиловић разрешава дужности начелника Штаба Врховне команде у окупираној Југославији и ставља на располагање министру војске, морнарице и ваздухопловства.

краљ петар II
Село Ба, церемонија на затварању Светосавског конгреса, 28. јануара 1944. С десна на лево: академик Драгиша Васић, капетан Звонко Вучковић (иза), Дража, др Живко Топаловић, др Стеван Мољевић (иза), капетан Божа Перовић, Антон Крејчи (иза), пуковник Лука Балетић, др Адам Прибићевић (иза), др Владимир Бјелајчић (заменик старешине Савеза сокола) и непознати

Черчил је 13. априла 1944. информисао краља Петра да ће, уколико не уклони Михаиловића из емигрантске владе, Велика Британија почети да третира југословенског краља и његову владу као сараднике Осовине. Краљ Петар је 29. августа 1944. године донео указ О. Бр. 881 којим се генерал Драгољуб Михаиловић разрешава дужности начелника Штаба Врховне команде у окупираној Југославији и ставља на располагање министру војске, морнарице и ваздухопловства.

Један од значајних скупова Равногорског Покрета, у току рата, био је Светосавски Конгрес на коме је усвојен програм покрета о унутрашњем уређењу нове Југославије. Конгрес је одржан 25. до 28. јануара 1944. године. Сматра се да је конгрес био реакција на учестале потресе у Лондону, како у избегличкој влади тако и у разговорима са Черчилом и другим британским званичницима. Ти разговори су се сводили само на једно питање: како се решити Михаиловића и задовољити Совјете који су већ надирали према западу. Британски премијер је изричито тражио да се Пурићева влада смени и да се на тај начин Британци и Југославија реше Михаиловића. То се коначно и десило: Пурићева влада је распуштена 1. јуна 1944. године и за новог мандатара је именован Др. Иван Шубашић. То је значило коначно склањање Михаиловића са министарског положаја, а да иронија буде што већа, склоњен је главни протагониста анткомунистичке борбе. Централни Национални Комитет, који се састао у јулу, осудио је састављање овакве владе, исказао јој неповерење и прогласио да задржава слободу деловања на терену. Све ове осуде остале су без ефекта.

У току најжешћих сукоба са партизанским снагама, Михаиловић издаје наредбу, 1. септембра 1944. године, у којој се у први план ставља обрачун са комунистима јер се они “припремају да нам донесу ново робство и своју крваву тиранију.“ Михаиловић је увидео да је поновни продор комуниста у Србију био вођен идејом о разарању српства. Ово потврђују његове речи: „Мало им је онај милион који су са усташама побили“. У јеку најдраматичнијих догађаја, Михаиловићевим четницима је дошао удар са стране са које су га најмање очекивали. Удар је дошао од суверена за кога су гинули, чије су име у песмама спомињали и на заставама носили. Био је то 12. септембар 1944. године. Тог преломног дана, краљ се покорио Черчиловим захтевима, несвестан страховитих последица и по Дражу и по војску и по себе.

Када су му прочитали стенограф краљевог говора на Би-Би-Сију, Михаиловић је скинуо своју шајкачу са главе, тек пред поноћ поново ју је узео, подуже гледао у кокарду и коначно је пољубио и отишао на починак. Иако дубоко уздрман краљевим говором, ђенерал Михаиловић је сматрао да „не треба подлећи утицају једног акта који је у комплексу ратних планова ‘наших великих савезника’.“ Његова оданост краљу и држави је била већа од краљеве. Михаиловић је посебно инсистирао на дисциплини, јер „Равногорска револуција не сме бити револуција нереда и убистава, но револуција правде и слободе.“

Под притиском Британаца, у јеку битке за Србију, краљ Петар је 12. септембра 1944. позвао четнике под командом генерала Михаиловића да се ставе под команду комунистичких одреда Јосипа Броза Тита, а оне који то одбију осудио као издајнике који „злоупотребљавају име краља и ауторитет круне“ ради правдања сарадње са непријатељем.

У једном потресном писму Дража Михаиловић је навео: „Најтежи и најстрашнији удар нанео нам је краљ, чијим смо се именом заклињали. Бог и народ нека му суде!“