Почела АКЦИЈА ШТЕДЊЕ СТРУЈЕ у Србији: Много је оних који КРАДУ – Домаћинства могу да уштеде ОВАКО

Гашењем декоративне расвете на зградама државних институција симболично је почела акција штедње струје у Србији. Главна уредница портала Енергија Балкан Јелица Путниковић поручује да би у штедњу требало сви да се укључе. Предлаже да не китимо градове новогодишњом расветом, да држава или ЕПС понуде јефтинију струју компанијама које уведу трећу смену, али и да се смањи радно време тржних центара. Открива и како свако домаћинство може да уштеди и да уједно током зиме добија мање рачуне.

штедња струје
Фото: Илустрација

Главна уредница портала Енергија Балкан Јелица Путниковић рекла је да би сви требало одговорније да користимо електричну енергију, због нижих рачуна али и због уштеде на коју уочи предстојеће зиме позивају све европске земље, пише РТС.

Позитивно је оценила повластице које се у Србији најављују за она домаћинства која мање троше, али је истакла да би сви, не само грађани, требало да смање потрошњу.

„Мислим да треба ипак инсистирати на томе да држава донесе неке одлуке или градови, насеља. Не морају да буду осветљене баш све зграде. Повукли су ногу тиме што је Влада донела одлуку да се државне институције мање декоративно осветљавају. Али мислим да бисмо могли да допринесемо још више. На пример, иде зима, не морамо да китимо градове“, рекла је Путниковићева у Јутарњем програму РТС-а.

Напомиње да је узрок нерационалне потрошње у свести људи, те да је потребна системска акција да се људи убеде да струју троше рационално.

„Некако су се сви понашали у Србији као да је струја Алајбегова слама, да о томе не мора да се води рачуна“, каже Путниковићева и указује на то да имамо и велике губитке електричне енергије, где улазе и они који краду струју, а који сигурно не размишљају у које време ће укључити веш машину или бојлер.

Додаје да би и радно време тржних центара који троше велику количину струје могло да се скрати, али и да се привреда укључи у штедњу.

„Ми смо некад имали рад у три смене, па је ноћна смена имала најјефтинију електричну енергију. Зашто држава или ЕПС да не понуде неким организацијама, фабрикама у којима се нешто производи – да пребаце производњу у те сате када је иначе мања потрошња“, навела је Путниковићева.

штедња струје
Јелица Путниковић / Фото: Оливер Бунић, РАС Србија

Како домаћинство да уштеди

Јелица Путниковић напомиње да постоје куће које одашиљу топлоту кроз зидове и прозоре, те да гашење сијалице у том случају не помаже превише.

„Треба да се инсистира на томе да свако изолује свој стан, своју кућу, да мање троши енергије јер смо стварно што се тога тиче – расипници. Једна сијалица није толика уштеда колико ако средимо зидове, прозоре, онда ћемо мање трошити и за грејање и за хлађење. Ту није питање само електричне енергије, ту је питање и даљинских система грејања, ако се грејете на пелет, на гас, на неки други енергент – требаће га мање“, напомиње Путниковић.

Као решење поменула је и топлотне пумпе и соларне панеле, за оне који су у могућности на пређу на такав вид снабдевања, али је напоменула да ту постоји проблем.

„Није усаглашено између Министарства финансија и Министарства енергетике питање наплате ПДВ-а на ту струју коју грађанин произведе па испоручи у систем ЕДБ-а, па после кад се то враћа – има проблема. Људи су видели на својим рачунима да није толика уштеда колико су се надали, то нова влада треба што пре да реши“, истиче Путниковић.

Истиче да је струја јефтинија ноћу и да сви могу да пазе у које време укључују бојлер, машину за прање судова, итд.

штедња струје
Фото: Илустрација

Шта је са грејањем у зградама

Што се тиче опције за коју су се неке европске земље одлучиле – да се ограничи температура грејања у зградама током зиме, где постоји опасност да та мера буде контрапродуктивна јер би се људи догревали на друге начине – Путниковић каже да је решење да се грејање плаћа по утрошку.

„Докле год не буде уведено да се плаћа грејање по утрошку, људи ће очекивати да им буде 22, 24 степена… Знамо сви пријатеље који седе у мајицама, отворе прозор, значи претопло им је у стану и не размишљају о томе. Они неће да уведу систем да плаћају по потрошњи јер онда сигурно не би плаћали толико“, каже Путниковићева.

Додаје да не мора да буде 19 степени у стану, али да би температура могла да се држи на 20 степени.

Рестрикција, каже, неће бити, јер су оне контрапродуктивне.

„Ви ћете чим дође струја поново да почнете да трошите. То је контрапродуктивно и изазива кварове уређаја“, каже Путниковићева.

А.Ј, Блиц

1 коментар

  1. Gospođo Putniković, kad pledirate da se bavite nekim temama morate na žalost i po nešto znati o njima. EPS kao institucija je koncipiran kao najveći pljačkaš sopstvenog naroda. Počeću od gubitaka na sekundarnoj mreži koji u Srbiji iznose oko 24%, a sve što su veći od 5% zove se pljačka. Imate doprinose za snagu, ili takozvanu pogonsku spremnost gde se svako domaćinstvo pljačka, zatim neustavno umetnuta RTV pretplata za RTS koji popularno zovu WC BIBI-sija. Slede ekološke kumovske takse za zelenu energiju i tako dalje bez kraja. Pored toga neko je mislio da se pita može praviti od govana pa su po nahođenju nekoga na vlast došli Mihajlovići, Grčići i ostali banditi koji su devastirali EPS do te mere da Srbija mora od nekadašnjeg izvoznika da uvozi struju nebi li ga jeftinije prodali. Prema tome ne pokušavajte da objašnjavate narodu kako se struja štedi, jer 35o KWh neoporezovanih kaznenim tarifama za jednu porodicu je dovoljno da gore sijalice, radi frižider i jednom nedeljno spremi ručak. A to što je neko pokušao i uspeo da devastira EPS do temelja treba štednjom i većim cenama da plate ovce narodne dok se ministarka karticom državnih para isprđuje kupujući donji veš za 5000 dolara.

Comments are closed.