Пољска ће тражити 1.300 милијарди долара одштете од Немачке због Другог светског рата

0

Пољска је одлучила да званично затражи одштету од Немачке због штете нанете у Другом светском рату, саопштио је лидер владајуће партије Закон и правда Јарослав Качински.

пољска
Варшава уништена у Другом светском рату / Фото: Wikipedia

Са друге стране, Берлин је саопштио да је питање репарација закључено и да се Пољска давно одрекла захтева за одштету.

Јарослав Качински је саопштио да Пољска процењује да је штета коју јој је Немачка нанела у Другом светском рату око 1,32 билиона долара, јавља Ројтерс.

Нова процена премашује претходну од 850 милијарди долара, коју је дао посланик владајуће партије 2019. године.

Партија Закон и правда је неколико пута најавила да ће тражити одштету откако је дошла на власт 2015. године, али Пољска досад није званично упутила такав захтев.

„Сума која је представљена одређена је коришћењем најограниченијег, конзервативног метода, а могуће је повећати је“, додао је Качински.

Око шест милиона грађана Пољске, укључујући три милиона Јевреја, убијено је током Другог светског рата, а Варшава је сравњена са земљом током устанка из 1944. године када је убијено 200.000 цивила, наводи британска агенција.

Берлин: Пољска се одрекла одштете 1953. године

Немачко министарство спољних послова поручило је данас, поводом најава Варшаве, да је то питање закључено, као и да се Пољска захтева за одштету давно одрекла.

„Став немачке владе је непромењен, питање репарација је закључено“, навео је портпарол немачког министарства у мејлу, пренео је Ројтерс.

пољска
Зграда Рајхстага / Фото: Wikipedia

Додао је да се Пољска одрекла репарација 1953. годинe, и то потврдила више пута.

„Ово је основа данашњег европског поретка. Немачка стоји иза своје политичке и моралне одговорности за Други светски рат“, додао је портпарол.

Ројтерс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.