Британски Гардијан о „екстремној десници Србије“: Путин рачуна на помоћ балканских пријатеља у рату

Уједињени у осећању да су жртве, Русија има савезнике у екстремној десници Србије, а Запад то потцењује на своју штету.

русија
Путин и Вучић / Фото: Алексеј Дружињих, ЕПА / ЕФЕ / Спутњик

На Балкану видимо како огранци екстремне деснице у Србији подржавају руску крваву инвазију на Украјину и не само да подстичу подршку руском деловању, него и добијају од ње помоћ да делује у ионако опасно крхком делу Европе, наводи на ауторски текст Гардијана.

На почетку свог текста, Мајкл Колборн подсећа да ради за истраживачки портал Белингкет где води пројекат користећи методе истраживања отвореног кода за праћење екстремне деснице широм Централне и Источне Европе.

„Док се руски рат у Украјини одуговлачи, Кремљ има неке од најопаснијих сила на Балкану на својој страни. У априлу 2022. хиљаде Срба изашло је на улице Београда да протестује против одлуке њихове владе да подржи суспензију Русије из Савета УН за људска права због њене инвазије на Украјину. На овом скупу учесници су махали руским и српским заставама и узвикивали пароле „Срби и Руси – браћа заувек“, каже он.

Заштитница Србије

Аутор Гардијана истиче да су протесте у главном граду Србије организовали екстремно десничарска група Народна патрола и њен лидер Дамњан Кнежевић, који су, како се наводи, организовали и још неколико проруских скупова.

„Само неколико недеља раније, Кнежевић и још један вођа Народне патроле отпутовали су из Србије у Русију. Тамо су провели недељу дана, на позив руских медијских организација – од којих једну води злогласни Путинов сарадник Јевгениј Пригожин“, пише Колборн.

Он даље наводи да „многи Срби сматрају да је Русија дуго деловала као заштитник Србије и њених интереса: ове две земље деле словенске корене, а становници и Русије и Србије сматрају да их Запад демонизује”.

„Кнежевић је тврдио да је Русија, заједно са Србијом током ратова у Југославији 1990-их, неправедно означена као агресор, и да су обе земље само желеле да заштите своју етничку браћу. Кнежевић и његови пријатељи преплавили су друштвене мреже проруским хушкањем. Они себе приказују као најпожртвованије браниоце Срба од свих облика спољних претњи“.

„То се односи и на одбрану оних који, како сматрају, бране и српски народ; зато је један регионални аналитичар истакао да екстремна десница Србије пружа „најсталнију и најинтензивнију подршку“ руској инвазији на Украјину“, наводи се у тексту Гардијана а преноси АЈБ.

Аутор истиче да подршка подразумева више од речи и скупова. У мају ове године, наставља он, мала неофашистичка група Србска акција објавила је на свом Јутјуб каналу снимак на којем су приказани детаљи посете Санкт Петербургу пре неколико месеци.

„Неколико припадника Српске акције отпутовало је тамо на позив Руског царског покрета (РИП), који су Сједињене Америчке Државе и Канада званично прогласиле терористичком групом. На овом снимку, лидер РИП-а Денис Гаријев пуца из пиштоља и хвали се да сваке године обучава скоро 1.000 Руса у центру за обуку свог покрета.

русија
Фото: Владимир Живојиновић, АФП

Позив медијских организација

Дан после објављивања овог снимка, Кнежевић се појавио на конференцији за новинаре у Санкт Петербургу заједно са Александром Лисовим, који је шеф „Српско-руског културно-информативног центра” и који је оптужен да је претио Путиновим противницима у Србији, пише аутор и додаје да је Лисов и активиста Младе гарде, омладинског крила Путинове партије Јединствена Русија.

„Оно што ме је више занимало од онога што је Кнежевић рекао на конференцији јесте чињеница где је она одржана – у прес центру Патриот Медиа Груп, медијског конгломерата чијим одбором поверилаца председава Пригожин. Патриотска медијска група је једна од три медијске организације за које Народна патрола тврди да је добила позив у Русију (други су злогласни руски државни медиј РТ – са којим је Кнежевић дао интервју у студију – и Кремљу наклоњени таблоид Комсомолскаја правда) .“

„Пригожин је човек кога, нажалост, превише добро познајемо у Белингкету. Бивши затвореник и Путинов поузданик је на мети америчких санкција и тражи га ФБИ због његове наводне улоге у руском мешању у америчке изборе 2016. Он је зарадио милијарде долара кроз уговоре руске владе и наводно контролише Вагнер, приватну војну компанију повезану са многим, наводним, ратним злочинима у Африци и Украјини“, истиче Колборн.

Он наглашава да би „била грешка игнорисати везе између српске екстремне деснице и Русије као безначајне или небитне за додатну пажњу“, и истиче да су „организације за људска права раније ове недеље упозориле да екстремна десница у Србији јача „.

„Европрајд, међународни ЛГБТ скуп који је требало да се одржи овог месеца у Београду, суочава се са низом претњи насиљем од стране екстремне деснице, а председник Србије Александар Вучић најавио је да ће бити отказан. У суседној Босни и Херцеговини, где националистичке тензије прете распадом државе, избори су планирани за октобар“.

„Црна Гора, која се одвојила од Србије 2006. године, могла би ускоро да одржи нове изборе. Земљу и даље потресају спорови око њеног националног идентитета између Црногораца који се залажу за независност и самопроглашених Срба који желе ближе односе са суседном Србијом. Тензије са Косовом, које је прогласило независност од Србије 2008. године и у којем живи српска мањина, и даље су највећа жаришта у региону“.

русија
Графит у Београду / Фото: Дарко Војиновић, АП

Подстицање пожара

Аутор даље наводи како је „време, нажалост, право за екстремну десницу Србије да изазове проблеме ако жели, а има пријатеље у Русији спремне да им помогне“. Даље се у тексту наводи како је „Русија већ помогла помагати“.

„Недавно објављени документарац на енглеском језику, објављен на РТ-у, дао је Кнежевићу и другим челницима „србијанске“ екстремне деснице простор за отворено изношење ставова. „Једнако како Русија ослобађа руски свијет денацификацијом и демилитаризацијом, ми Срби имамо право, да кроз специјалне операције, стварамо властити српски свет“, изјавио је Миша Вацић, челник екстремне деснице који се дуго повезује са Вучићем и његовом владајућом Српском напредном странком“.

Текст се завршава пасусом који почиње: „Игноришемо екстремну десницу на Балкану на своју штету“.

„Њихове идеологије се заснивају на замени теза и притужбама које су довеле до југословенских ратова 1990-их, али сада имају више људи широм света, укључујући Русију, спремних да их охрабре и подрже их. Ово не би био први пут – тврди амерички Стејт департмент у недавно објављеном документу, како је Русија потрошила 300 милиона долара од 2014. како би утицала на политичаре и друге широм света, укључујући Балкан.“

„Русија није започела овај пожар, али ће бити више него срећна да помогне у његовом подстицању“, закључује се у ауторском тексту Гардијана.

The Guardian / Ал Џазира Балканс