МОБИЛИЗАЦИЈА И РУСКИ ЛИБЕРАЛИ: Зашто беже и да ли Путин тако хоће да их се реши

0

Баук мобилизације кружи светом, после обраћања руског председника Владимира Путина и министра одбране Сергеја Шојгуа да ће бити позвано, односно да је у току позивање 300.000 војних обвезника који ће бити ангажовани за сукоб у Украјини.

мобилизација
Фото: Shutterstock

Само што је уследило обраћање, западни медији тврде да је експлодирала претрага интернета у Русији као побећи из ње, затим масовна резервација карата у једном смеру и бекства колоне возила из Русије према Финској – прави егзодус, што су камере забележиле у близини граничних прелаза, а проширило се друштвеним мрежама.

Да ли заиста Руси не желе да иду у Путинов рат? Ко су ти који беже од мобилилазције? Да ли су то руски либерали и следи ли њихов егзодус? Да ли руски председник Владимир Путин на тај начин жели да се реши руских либерала, одговор је дао магистар међународних односа и војни коментатор Бошко Јовановић.

„Што се саме мобилизације тиче, опет то ништа не значи да је нека криза (у Русији), него само да се мења метод ратовања. Да ће Руси да извуку још тенкова. Да би се управљало тенковима требају нове посаде, требају нови људи, да би користила нова артиљерија, требају нови обучени људи. Пошто је руска војска мање-више професионална она има своје резервне снаге. Пешадију неће да мобилишу. Мобилисаће техничко и стручно особље које може да управља тенковима, борбеним возилима, користи артиљерију, ракетне системе и наравно специјалце који су дужни да имају дужност да одржавају одређени ниво спреме да могу у сваком тренутку да се одазову до своје 40 године. За њих ово нити је страшно, нити је посебно. Руси мењају само тактику као што сам рекао. Руси су се потпуно прилагодили Украјинцима и оно што су Украјинци желели, кад су ширили панику на почетку сукоба да ће бити мобилизација у Русији, Путин им је испунио жељу. Украјинци треба да размисле пре него што нешто пожеле“, каже Јовановић.

На питање о томе ко су руски либерали, колико су утицајни у Русији и да ли је ово њихов егзодус из ње Јовановић износи детаљну анализу целе приче о руским либералима, који су у Србији до сад непознати.

“ Либерализам у Русији постоји од Петра Великог и то мора да се нагласи, да српски читалац не би помислио да то има везе са Јељцином, Сорошем, него од Петра Великог и његових реформи. Петар Велики је човек за кога може слободно да се каже да је најгора личност у руској историји, јер само би тешкој будали пало на памет да на оноликој мочвари и уз онолике жртве подигне Санкт Петербург. Али, наравно, у Русији се о Петру Великом не говори ништа негативно, али кад се спомене Стаљин сви се рогуше и диже им се коса на глави. О Петру Великом се не може чути ништа ружно, одатле проистиче руски либерализам. Они обожавају све западно, а презиру све руско. Они хоће да разоре систем који влада у Русији у датом времену и да створе један предиван систем западних вредности милион пута бољи. Па рецимо имали смо Декабристе 1825. који су хтели да дигну револуцију и убили су цара. Са идејом да ослободе кметове и све остало, али декабристи углавном нису знали руски, причали су на француском, између себе комуницирали на француском јер је руски језик сељачки, а француски господски. Тако да појава руских либерала у данашње време не треба да чуди, има дубоке корене и како да кажем, она напросто није природна. Руски либерализам није природан, он није проистекао из руског бића као на пример, као што је либерализам на Западу природан, као што је социјализам неприродан у Америци, тако је либерализам неприродан у Русији. Ти људи нису русофоби, нису људи који мрзе Русију, али само мисле да би било боље кад би на пример се усвојиле западне вредности. То можемо назвати лењиновом терминологијом „корисни идиоти„.

мобилизација
Фото: Илустрација

Кад је почео сукоб 24. фебруара, ја сам добијао поруке, од својих пријатеља, руских либерала. Моја другарица ми је писала да ли могу да ме мобилишу, каже могу, мени је то било смешно , а мој професор са МГИМО ме исто питао. Ја сам рекао, у Јељциново време донет је био закон према коме свако онај ко заврши факултет је ослобођен војске. Да, пошто сте ви професор сигурно неће нико да вас мобилише и позове у војску јер немате никакво војно знање, нити ће да вас зове на обуку, јер се професори у војску у Русији не зову и он је мени смирено рекао: Бошко хвала, све сте у праву, разумео сам.

А. Млакар / Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.