У Њујорку преминула Радмила Милентијевић

Њујорк – Професор Радмила Милентијевић, писац, историчар, бивши министар у Влади Савезне Републике Југославије и Влади Србије преминула је у Њујорку у 91. години.

радмила милентијевић
ОДУЖИТИ ДУГ ГЕНИЈУ: Професорка Радмила Милентијевић поред Пупиновог гроба у Њујорку

„Радмила Милентијевић, дугогодишњи члан Саборног храма Светог Саве у Њујорку, професор, писац, историчар, бивши министар у СР Југославији и Србији, упокојила се у Њујорку 20. септембра, у 91. години”, рекао је за Танјуг протојереј ставрофор Живојин Јаковљевић из Њујорка.

Детаљи везани за датум помена у Њујорку и опела у Саборном храму у Београду биће, како је додао, накнадно објављени.

Радмила Милентијевић рођена је 27. октобра 1931. године у Азањи код Смедеревске Паланке, била је професор емеритус на Градском колеџу у Њујорку.

Већи део живота провела је у Америци. Докторирала је 1970. године на Универзитету Колумбија. Била је професор на Градском колеџу у Њујорку, где је предавала савремену европску историју.

Била је министарка без портфеља 1992. у Влади СР Југославије у време Милана Панића и министарка информисања 1997-1998 у Влади Србије коју је водио Мирко Марјановић.

Патријарх српски Иринеј одликовао ју је 27. октобра 2015. у Азањи орденом Светога Саве другог степена, као великом добротвору Свете Саборне и Апостолске Цркве.

Бавила се хуманитарним радом и била добротвор. „Проф. др Радмила Милентијевић је и велики добротвор Саборне цркве у Београду, Првог београдског певачког друштва, као и многих српских православних светиња, међу којима има и оних које је дословно спасила од историјског пропадања и заборава”, наведено је на сајту Саборне цркве.

Била је ктитор-задужбинар Спомен храма Светог Саве на Врачару, добротвор Саборне цркве Светог Саве у Њујорку, добротвор Цркве Свете Петке Параскеве у Бондију (Француска), Српског културног центра у Решици (Румунија), САНУ, Народног музеја, Вукове задужбине, Матице српске…

У Азањи је водила обнову храма Светих врача Козме и Дамјана и подигла парохијски дом као своју задужбину, а у Влашком Долу културни центар.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.