ОТКРИВЕНО МЕСТО ГДЕ ПОЧИВА НЕФЕРТИТИ? Скривени хијероглифи откривају место гробнице легендарне египатске владарке

Откриће скривених хијероглифа у Тутанкамоновој гробници даје на тежини теорији да легендарна египатска краљица Нефертити лежи у скривеној одаји поред погребне коморе њеног посинка, тврди светски познати британски египтолог.

нефертити
Фото: Григориј Сисојев, Спутњик / Профимедиа

Николас Ривс, бивши кустос у Одељењу за египатске антиквитете Британског музеја, рекао је да је теорија, иако је остала недоказана после неуверљивих радарских скенирања, добила нови подстицај након новог трага.

Ривс је схватио да су картуши Тутанкамона кога сахрањује његов наследник, фараон Ај били осликани преко картуша Тутанкамона који сахрањује Нефертити, легендарну лепотицу, египатску краљицу и жену фараона Ехнатона.

„Сада могу да покажем да се испод картуша Аја налазе картуши самог Тутанкамона, што доказује да је та сцена првобитно приказивала Тутанкамона како сахрањује своју претходницу, Нефертити. Не бисте имали тај украс у Тутанкамоновој гробници”, рекао је Ривс Гардијану.

На украшеном северном зиду, касније сцене приказују Аја како држи церемонијалну посуду и изводи ритуал „отварања уста“ мумије, како би вратио пет чула покојнику.

„Ближи преглед Ајевих картуша открива јасне, темељне трагове ранијег имена – Тутанкамона. У својој оригиналној верзији, ова сцена је приказивала Тутанкамона како изводи погребни ритуал за првобитног власника гробнице, његовог непосредног претходника … Нефертити“, рекао је Ривс.

Овај закључак налази апсолутну потврду у профилима лица фигура – ​​прћаст нос и подваљак фигуре која је тренутно означена као Аи прате… управо стандардизовани обрис лица усвојен за званичне представе Тутанкамона на самом почетку његове владавине. Лице мумије носи неоспорне особине Нефертити. Очигледно је да је сцена започела свој живот као запис о Тутанкамону који је служио на сахрани свог претходника, додао је он.

Када је пре тачно једног века Хауард Картер открио Тутанкамонову гробницу, она је била пуна столица и кочија и другог блиставог блага које је било потребно дечаку-краљу у загробном животу.

Ривс тврди да је његова неочекивана смрт – 1324. пре нове ере у доби од 19 година, после само девет година на престолу – значила да га је требало журно сахранити. „Тек деценију касније, са Тутанкамоновом смрћу, гробница ће бити поново отворена, а њени крајњи елементи испражњени и прилагођени како би примила принца који је подметнут као кукавичије јаје“.

Према његовим речима, нови докази подржавају теорију да је Тутанкамонова гробница само спољашњи део много веће гробнице припремљене, и у којој још увек „борави“ Нефертити. Њен независни низ погребних одаја лежи изван онога што се тренутно може видети.

Ривс је 2015. године тврдио да слике високе резолуције Тутанкамонове гробнице показују линије испод малтерисане површине фарбаних зидова, што сугерише неистражене улазе, иако су други стручњаци сматрали да скенирање није убедљиво.

„Веома је лако ово једноставно отписати као чисту фантазију, али… Открио сам да је декорација зида у гробној комори промењена. Увек нас је збуњивала Тутанкамонова гробница због њеног чудног облика. Веома је мала и није оно што бисмо очекивали од краља“, рекао је он.

Ривс, који је и кустос Метрополитен музеја уметности у Њујорку и интензивно је радио као археолог у и око Тутанкамонове гробнице, тврди да недавне студије, укључујући термално снимање и анализу раста буђи, додатно подржавају његов случај.

„Далеко од тога да је Тутанкамон био сахрањен у проширеној, неискоришћеној гробници приватног лица. Изгледа као да је био само уљез у спољашњем делу знатно веће, краљевске гробнице… Можда делује необично али је тај аранжман далеко од јединственог”, навео је Ривс и као пример дао Танис, где су откривена гробна места Псусенеса I и Аменемопа из 21. династије, нетакнуте и заборављене, иза украшене, клизне камене преграде.

Он такође објашњава да су радарска истраживања спроведена од 2015. била неуједначеног квалитета. „Док су они који се ослањају на аутоматизовано филтрирање да би уклонили сувишну ‘буку’ изјавили да не виде ништа у резултатима, други, који обрађују податке на промишљенији начин, перципирају да источна половина северног зида заиста представља конструкцију, а не темељ“.

Џорџ Балард, водећи специјалиста за радарска и геофизичка истраживања зграда и структура, узбуђен је новим открићем колико и уверен да лажни зид блокира улаз у продужетак гробнице.

„Докази које имамо сугеришу да постоји вештачка конструкција која формира северни и источни зид ризнице. Источни зид је вероватно природни камен за који се чини да је исечен или обликован као зид. Постоје докази о структури коју је направио човек, иако то неким људима није изгледало довољно убедљиво. Ово је увек проблем у науци. Али ако постоји структура, то значи да ју је неко изградио, а ви не градите ствари у Долини краљева без намере“, рекао је он.

Чувени египтолог тврди да је пронашао гробницу краљице Нефертити

С друге стране, пак, долазе другачије теорије. Археолози су годинама безуспешно тражили гробницу египатске краљице Нефертити, али чувени египтолог Захи Хавас тврди да је потрази коначно дошао крај.

Некадашњи министар за антиквитете и археологију Египта био је део експедиције која је око Луксора пронашла амајлије, какве су раније повезиване са Тутанкамоном, али и мумије на западној обали које су подврнуте генетичким испитивањима.

„Већ смо имали ДНК припадника 18. династије од Акхенатона до Аменхотепа II или III, а сада су ту и две неименоване мумије обележене са KB21a и b“. У октобру ћемо моћи да објавимо откриће мумије Анкесенамон, Тутанкамонове жене, као и њене мајке Нефертити“, рекао је Хавас за Њузвик, преноси Артнет.

Фото: AP/Amr Nabil

„Пронађена је и гробница KB35 мумије десетогодишњака. Ако је то дете Тутанкамонов брат и Акхенатонов син, проблем проналаска гробнице Нефертити је решен“, додао је легендарни египтолог.

Нефертити је живела између 1370. и 1330. године пре нове ере. Била је помајка краљу Тутанкамону и супруга фараону Акхенатону, који је владао током просперитетног периода древног Египта. Он је увео монотеистичку религију обожавања соларног диска Атона и преселио престоницу у нови град назван Акхенатон, односно „хоризонт бога Атона“.

Наследници су покушали да избришу његово име и наслеђе, па је престоница напуштена, а скулптуре и слике са његовим ликом и именом, укључујући и многе трагове постојања краљице Нефертити су уништени.

Која је била њена улога у управљању државом и даље је предмет спекулација, али Хавас сматра да је после Акхенатона владала Египтом још три године под именом Сменкхара.

нефертити
Долина краљева, готово без туриста, 23. октобра 2013. у Луксору, Египат. Долина краљева лежи на западној обали реке Нил, у близини Луксора, и дом је најпознатије светске колекције фаронских гробница, која датира из египатског Новог краљевства од 1550. до 1150. године пре нове ере. / Фото: Ed Giles/Getty Images

Ипак, многи сумњају у Хавасово потенцијално откриће. Један од њих је Хусеин Абдел Басир, актуелни директор Музеја антиквитета и библиотеке у Александрији, који је за Ал-Монитор прошле године рекао: „Проналазак гроба Нефертити на западној обали у Луксору могуће је само ако су мумије Акхенатона и ње померене из Амарне у Луксор у каснијим епохама“.

Euronews / РТС / Хронограф