Риши Сунак – Нови британски премијер из Пенџаба

Он ће постати први британски премијер азијског порекла. Риши Сунак је бивши министар финансија у влади Бориса Џонсона.

риши сунак
Фото: Википедија

Његова последња противкандидаткиња, Пени Мордант, повукла се из трке пред сам крај процедуре номинације.

Долази на функцију после пада са власти премијерке Лиз Трас, која је била на челу владе само 45 дана, а иза себе је оставила политичку кризу и економске турбуленције.

Риши Сунак (12. мај 1980) је британски политичар који је постао вођа Конзервативне странке 24. октобра 2022. Био је министар финансија од 2020. до 2022. и генерални секретар Министарства финансија. 2019. до 2020. године. Био је члан парламента за Ричмонд (Јоркс) од 2015. године.

риши сунак
Фото: Википедија

Сунак је рођен у Саутемптону од родитеља пенџабског индијског порекла који су мигрирали у Британију из источне Африке 1960-их. Образовао се на Винчестер колеџу, изучавао филозофију, политику и економију на Линколн колеџу у Оксфорду и стекао МБА на Универзитету Станфорд у Калифорнији као Фулбрајтов стипендиста. Док је студирао на Станфорду, упознао је своју будућу супругу Акшату Мурти, ћерку Нарајане Муртија, индијског бизнисмена милијардера који је основао Инфосис. Сунак и Мурти су 222. најбогатији људи у Британији, са заједничким богатством од 730 милиона фунти у 2022. години. После дипломирања, Сунак је радио за Голдман Сакс, а касније као партнер у компанијама хеџ фондова Дечји инвестициони фонд Менаџмент и Телем Партнерс.

Сунак је изабран у Доњи дом за Ричмонд у Северном Јоркширу на општим изборима 2015. године, наследивши Вилијама Хејга. Пподржао је Брегзит на референдуму о чланству у ЕУ 2016. Именован је у другу владу Терезе Меј за парламентарног државног подсекретара за локалну управу у реконструкцији 2018. Он је три пута гласао за Мејин споразум о повлачењу из Брегзита. Пошто је Мејова поднела оставку, Сунак је подржао кампању Бориса Џонсона да постане лидер конзервативаца. Након што је Џонсон изабран и именован за премијера, именовао је Сунака за главног секретара трезора. Сунак је заменио Сајида Џавида на месту канцелара финансија после његове оставке у реконструкцији кабинета у фебруару 2020.

риши сунак
Фото: REUTERS/Maja Smiejkowska

Као канцелар, Сунак је био истакнут у владином финансијском одговору на пандемију КОВИД-19 и њен економски утицај, укључујући шеме за задржавање посла због коронавируса. Он је поднео оставку на место канцелара 5. јула 2022, наводећи као образложење те одлуке размимоилажења у економској политици са Џонсоном. Сунакова оставка, заједно са оставком Џавида на место министра здравља, довела је до Џонсонове оставке усред кризе владе.

У јулу 2022. учествовао је на изборима за руководство Конзервативне странке да би заменио Џонсона и изгубио гласове чланова од Лиз Трас. После оставке Трасове, усред владине кризе, Сунак је победио на изборима за руководство Конзервативне странке у октобру 2022. године.