Хришћани постали мањина у Великој Британији

Припадници етничких мањина чине чак две трећине житеља Лондона, а број белаца у Енглеској и Велсу опао је за око 500.000.

хришћани у великој британији
Хришћани су мањина у Лондону / Фото: ЕПА ЕФЕ – А.Р.

Енглеска и Велс више нису већински хришћанске земље. Мање од половине становништва Велике Британије на последњем попису изјаснило се као хришћани.

Проценат Енглеза и Велшана који су се изјаснили као хришћани са 59, колико је забележено на попису 2011. године, пао је на 46 одсто.

Број грађана који су се изјаснили да немају религију порастао је на 37 одсто.

Припадници етничких мањина чине чак две трећине житеља Лондона, а број белаца у Енглеској и Велсу опао је за око 500.000, показују први резултати прошлогодишњег пописа становништва.

Број муслимана порастао је са пет на 6,5 одсто док је проценат оних који су се изјаснили као будисти, сики, хидуисти, Јевреји, углавном остао исти као пре десет година, наводи Си-Ен-Ен.

Иако је приметна промена етничког састава, више од 90 одсто грађана Енглеске и Велса изјавило да се осећају Британцима.

Око 82 одсто становника Енглеске и Велса изјавило је да су белци, што је пад од четири процента на резултате пописа из 2011. године.

Азијати су друга група по бројности у Британији, и тренутно их има 9,3 одсто…

Људи који се идентификују као Азијати, термин који Британци генерално користе за означавање јужноазијских земаља, укључујући Индију, Пакистан и Бангладеш, чине другу највећу групу становништва у Великој Британији са 9,3 одсто.

У претходном попису њих је било 7,5 одсто