Српски добровољци на украјинском фронту: “Косово се овде брани, да нам Бог помогне и руска артиљерија” (ВИДЕО)

“Овако изгледа шатор руске армије”, говори у позадини Србин Дејан Берић док улази у један од шатора у кампу за обуку Војске Руске Федерације, преноси Истрага.ба.

српски добровољци
Фото: Youtube printscreen

У том шатору било је смештено неколико Срба који су дошли да се боре на украјинском фронту. Али пре одласка на бојно поље, они морају да прођу обуку. На снимку се може чути најмање шест младића из Србије које обучавају руски специјалци.

„Поздрав за Борчу“, каже један од њих на снимку који је пре два дана објављен на Јутјуб каналу Дејана Берића.

Дејан Берић је прекаљени српски ратник. Од 2014. године ратује у Украјини, у војним формацијама које су биле под контролом Доњецке Народне Републике. Или, тачније, борио се на страни неформалних руских војних формација. Пошто је Русија званично започела агресију на Украјину почетком ове године, Берић је добио задатак да регрутује војнике из Србије.

„Дакле, долазите у Москву. Ја или неко из службе сачекаћемо вас у Москви. Он те води на полигон и ти потписујеш уговор на полигону. Служите у оружаним снагама Руске Федерације под истим условима као и сваки други руски војник. Дакле, ви сте војник по уговору. Они не постоје, добровољци. Добијеш плату, добијеш стаж“, каже Дејан Берић на почетку спота.

Револтиран односом српских власти према њему и оптужбама да из Србије носи „топовско месо” на украјински фронт, Берић је одлучио да сними кратак видео на којем се види како се српски добровољци спремају за ратна дејства.

„Немојте да вас завара чињеница да су услови на депозиту добри. Међутим, када се иде у рат, све је много другачије и много теже“, каже Берић док прилази групи грађана Србије збијених око ватре.

Двојица Срба пристала да им се сликају лица. Показују комаде сувог меса и кажу да им је боље у руској војсци него у Србији.

„Поздрављам борце за Русију. Само да нам Бог помогне“, каже један војник, док Берић убацује: „Бог и руска артиљерија“.

У шатору се појављује младић по имену Борчанац.

„Боље је него у Београду. Боље него код куће, брате“, каже Борчанац.

Један од војника каже да су услови „врхунски“. Показује чизме испод кревета и оне на ногама.

„Да сам их имао док сам био у Кијеву, било би готово“, каже Берић.

У позадини се чује глас другог младића. Позива и друге момке из Србије да им се придруже.

„Косово се овде брани. А не доле“, завршава позив.

Српске добровољце, како смо рекли, окупља и координира 48-годишњи Дејан Берић Деки из Војводине, који је седам пута награђиван за заслуге у Украјини. Био је један од најпознатијих снајпериста. Рањаван је неколико пута.

Прво, можете изгубити живот и постати трајно инвалид. Ово није игра за Плеј Стејшн, људи овде умиру и двапут размисле о доласку. Ако сте болесни и мислите да нећете моћи да преживите обуку, Руси ће вас послати назад и онда ћете имати проблема са законом у својим земљама где добијате затворску казну због тога што сте на руској страни. Ви сами сносите путне трошкове и тек после три месеца од потписивања професионалног уговора са руском војском, та средства ће вам бити враћена. Када потпишете уговор, имате сва права као и сваки професионални руски војник, а ваша месечна плата је 110 хиљада рубаља или између 1500 и 1600 евра, а ако сте ангажовани на најтежим ратиштима, плата достиже и до 2000 евра. Пошто сте одслужили шест месеци у руској војсци као професионални војник, имате право на руски пасош и руско држављанство. Одмах по доласку морате оставити телефон вама блиске особе из земље из које долазите како бисте је обавестили о могућој смрти, за шта руска држава плаћа особи чији контакт остављате седам милиона рубаља (а нешто више од 115 хиљада евра) и брине о сопственим трошковима транспорта тела покојника до одредишта где ћете бити сахрањени. У случају да сте рањени, повређени (прелом ноге и сл.) добијате и надокнаду у зависности од тежине повреда, а она за повреде од гелера, које су средње тешке, достиже и до 45.000 евра. Ја ћу бити командант у том батаљону и нећу толерисати никакав алкохол и недисциплину, а обуку са вама ће у Доњецку изводити четири врхунска војна инструктора који су већ тамо“, објаснио је Берић јесенас путем свог Телеграм канала.

српски добровољци
Фото: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Истрага.ба

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.