Посланик Бундестага: Углед Србије је катастрофалан – Не можете да рехабилитујете четништво, то је исто што и усташтво (ВИДЕО)

Посланик Бундестага Јосип Јуратовић каже да је Вучић у праву када каже које су могуће консеквенце али, како истиче, „не ради се о томе да се мора план („немачко-француски“) прихватити, но да ће се постићи споразум – ког ће се и једна и друга страна придржавати“. „Ако једна или обе стране блокирају компромис, онда постоји опасност да се деси управо то о чему господин Вучић говори“, додаје.

посланик бундестага
Јосип Јуратовић / Фото: europeanwesternbalkans.com

„Дошла је „западна петорка“, у другој реченици која ми је саопштена речено је – морате да прихватите овај план (француско-немачки), а ако га не прихватите, суочићете се с последицама“, рекао је, обраћајући се нацији, у понедељак председник Србије Александар Вучић. „Суочићете се, под један, са прекидом процеса евроинтеграција, под два, суочићете се са заустављањем и повлачењем инвестиција, под три – са свеобухватним мерама у политичком и економском смислу које ће нанети штету Србији. То ми је поновљено још три пута током разговора и сваки пут сам на то снажно реаговао“, навео је тада Вучић.

Јуратовић каже да не зна детаље плана, али истиче – Србија и Косово морају наћи решење кроз дијалог и компромис. Посланик Бундестага подсећа на пример две Немачке који постоји, како каже, као предмет дискусије и додаје да је мишљења да је то једна могућност која није тако лоша ни за Косово ни за Србију, с обзиром на то да је за Србију тешко да призна Косово. Али то сада није приоритетно и две Немачке се нису међусобно признале али су биле у међународним институцијама и кроз међународне конвенције су биле корисне у међународном контексту, додаје гост Иза вести.

Нама су битни стабилност и мир и да се и једни и други могу развијати, а не да се блокирају, подвлачи.

На питање да ли је Вучић у праву када каже да нам прете одређене консеквенце ако се план не прихвати, Јуратовић наводи: „Господин Вучић је у праву око тога, али не ради се о томе да се мора план прихватити но да ће се споразум постићи – ког ће се и једна и друга страна придржавати“.

Он наводи да годинама траје дијалог, направи се компромис и да „онда свако дође у своју земљу и све се тумачи на свој начин“, затим се позивају на свој устав и – „Јово наново“. „Ако једна или обе стране блокирају компромис, онда постоји опасност да се деси управо то о чему господин Вучић говори“, додаје.

Појединци и групе у Бундестагу би да ставе процес уласка Србије у ЕУ „на лед“

Упитан да ли су те консеквенце предмет разговора у Бундестагу, Јуратовић каже да већ дуже постоје појединци и одређене групе који воде дискусију и који би најрадије, због, како каже, ситуације у Србији и српског политичког уређења, ставили процес уласка у ЕУ „на лед“. Ја нисам пријатељ тога, нити велика већина али та група, која то тражи, све више добија на моћи у ситуацији када се не долази до решења, додаје.

Понавља да је циљ и Немачке и, како каже, целе ЕУ – стабилан западни Балкан и да су сви актери, који су у процесу уласка у ЕУ, са њом солидарни и да се јасно одреде у ком правцу иду.

Ако се деси стварно да се стави процес уласка у ЕУ на лед, то ће имати консеквенце у помоћи која је највише долазила од ЕУ – дакле, неће бити финансијске помоћи, а инвеститори који немају наду да ће бити заштићени кроз правила игре која владају у ЕУ, дуго ће размишљати да ли ће инвестирати у Србију, каже посланик Бундестага. Каже да ће се тиме Србија као друштво, стопирањем тог процеса, заправо уназадити, економски и као друштво.

„Не бих хтео да будем нефер према политици Србије, покушавам да будем фер, али је очигледно да је Вучић жртва своје политике – где је преузео сву одговорност на себе лично. Гледајте парламент у Србији, немате демократске снаге које би парирале Вучићевим снагама и политици, и сада је терет задовољити све стране – проруске стране у Србији, цркву која игра јаку улогу – мора удовољити ЕУ, Русији и различитим струјама у земљи и налази се у једној ситуацији где мора одлучити. Србија ако жели да буде део ЕУ јасно се мора солидарисати са ЕУ“, додао је.

Како је истакао, агресија Путиновог режима на Украјину је истовремено агресија на слободни свет, „то је исто тако кршење међународних конвенција које је и Србија потписала по питању суверенитета итд, и нема се ту шта двоумити“. Неко може бити пријатељ Русима – не ради се о Русима но о Путиновом режиму, који треба осудити и који треба спречити механизмима који нам стоје на располагању, каже.

Јуратовић понавља да се очекује од Србије једноставно – да се солидарише са оном групом којој жели да припада. „Проблем је све већи и имам утисак да једноставно не можемо веровати ништа – кад говорите у Бриселу – желимо у ЕУ, а у исто време се штити Путинов режим. Можда је Србија зависна од Русије због енергетике, али с нама треба онда разговарати и рећи имамо тај проблем и за то нам треба помоћ. Не можете мало кокетирати са Русима и Кинезима, а онда ићи у Европу и рећи – ми желимо са вама“, додаје.

Јуратовић је раније изјавио да је углед Србије, као државе, катастрофалан и да на њу нико не рачуна. Упитан о изјави о угледу, каже да пре свега гледа са политичког аспекта, „а да је за то увек одговорна актуелна политика ко год је води“. „Србија то не завређује, јер знам мноштво добрих, способних људи, интелектуалаца који не могу доћи до изражаја. Али и сама обележја државе – не само правни систем већ и слобода медија – ту се мора дубље размислити, има критика… За углед државе је пре свега политика одговорна јер риба смрди из главе“, додаје.

Али, каже да и друштво мора да се замисли, јер како каже, примећује да се нико из политике не супротставља томе што друштво штити Путинов режим и нико не каже да су јасна агенда – ЕУ и демократске вредности. Србија се мора отргнути од Милошевићеве струје и кренути путем Ђинђића а има довољно људи за то, наводи гост Н1.

Меркелова подржавала стабилократију, садашња немачка влада схватила да то не води никуда

Упитан о односима Србије и Немачке, после испада премијерке која је извређала немачког амбасадора у Приштини, и пошто је Вучић рекао да не верује Немцима, Јуратовић каже да је велики пријатељ Шолца, наводећи да је он неко ко рационално размишља и да се немачки канцелар не да заводити медијским изјавама и порукама. „Логично да су љуте политичке структуре јер је за њих процес бити или не бити. Званична немачка политика је врло добро свесна да је Србија веома битна на Балкану, да је фактор стабилности на Балкану, тога смо веома свесни и желимо демократску, јаку Србију која ће бити партнер у регији и која ће се јасно изјаснити као демократска“, додао је.

Меркелова је, каже Јуратовић, подржавала стабилократију, не неки начин и Вучића, због мира и стабилности, али ова немачка влада је схватила да то не води никуда јер су се створили, како каже, аутократски системи у регији и да једноставно треба јачати демократију против аутократије. И у том процесу ће Немачка бити партнер, Немачка не осуђује Србију и Србе но једну политику коју више не може толерисати, наглашава.

Враћајући се на немачко-француски план, каже да је Запад посредник, да нуди могућност како доћи до решења, које се тачке морају решити како би се кренуло даље, а да, на крају крајева, договор мора пасти између Косова и Србије. Мислим да је решење да се и једни и други међународно више ангажују и на међународном плану покажу више кооперативности, каже.

Јуратовић је уверен да људе на Косову и у Србији не интересује шта ће се Курти и Вучић договорити но реалан живот – да ли могу живети јер, како каже, обе стране имају проблем да младе генерације желе да напусте земљу.

Н1

Наслов, оперма, лектура/коректура: Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.