Европски парламент изгласао визну либерализацију за „Косово“

Први дан наредне године је тренутак када ће држављани такозваног Косова моћи да путују слободно у Шенген зони

косово
Фото: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Европски парламент усвојио је данас одлуку о визној либерализацији за Косово, чиме су окончане све процедуре.

У складу са усаглашеним текстом одлуке, грађани ће моћи слободно да путују у државе Шенген зоне од првог јануара 2024. године.

После гласања, у среду 19. априла ће бити одржана церемонија потписивања правног акта где ће учествовати представници ЕП и Савета министара ЕУ – две институције које одобравају укидање визног режима.

Објављивањем у Службеном гласнику Европске уније које следи 20-ак дана касније, одлука о визној либерализацији ступа на снагу.

Први дан наредне године је тренутак када ће држављани такозваног Косова моћи да путују слободно у Шенген зони. Према одлуци која је усаглашена у децембру прошле године, до укидања визног режима за Косово ће доћи не касније од 1. јануара 2024 године.

Када је одлука усаглашена, мислило се да ће систем ЕТИАС бити функционалан 1. новембра 2023. године. Међутим, сада је већ извесно да се функционалност ЕТИАС-а одлаже до касније – наредне године.

Подсетимо, укидање виза за грађане КиМ који путују у ЕУ предложила је Европска комисија у децембру, на основу процене да је КиМ постигло значајан напредак у свим областима мапе пута за либерализацију визног режима.