„ЖАО МИ ЈЕ ШТО НИСАМ УБИО СВЕ СА СПИСКА“ Исказ дечака који је извршио масакр леди крв у жилама: Уживао сам да СЛУШАМ ЊИХОВЕ КРИКЕ

Тринаестогодишњи ученик ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару у Београду, запрепастио је својим хладнокрвним изјавама после масакра.

масакр
Фото: Петар Алексић, Немања Николић, приватна архива

Жао ми што нисам убио све ученике са списка! Хтео сам да се вратим и све их убијем, али ми је у дворишту испао ранац са Молотовљевим коктелима и нисам успео.

Ово је, како Курир незванично сазнаје, у разговору са радницима Центра за социјални рад (ЦЗСР) изјавио дечак (13), који је осумњичен за најгори масакр у Србији. Подсетимо, ученик седмог разреда Основне школе „Владислав Рибникар“ на Врачару у Београду, у среду у 8.40 сати ушао је у школу наоружан пиштољима и Молотовљевим коктелима.

Убио је Драгана Влаховића, школског чувара и осморо ђака, седам девојчица и једног дечака, док је шесторо деце ранио, као и наставницу историје. Потом је сам позвао полицију из школског дворишта, представио се именом и презименом, рекао шта је урадио и тражио да дођу по њега. „Ја сам психопата, морао сам да се смирим“, изговорио је, а онда је ухапшен.

масакр
Починилац масакра / Фото: Приватна архива

Није им било добро

Према речима нашег извора, док је дечак хладнокрвно, без трунке кајања и емпатије према жртвама, говорио о томе како је дуго припремао злочин, као и како је разрадио план и због чега, радници ЦЗСР нису могли да сакрију запрепшћење.

– Њима није било добро док су га слушали – каже извор Курира. Како даље објашњава, посебно језиво је било када је дечак изговорио „да му ни најмање није жао убијених другова“.

масакр
Потресне сцене непосредно после масакра / Фото: Петар Алексић

– Уживао сам док сам слушао њихове крике. Мени је жао што нисам побио све људе са списка, али када сам изашао у двориште да променим шаржер, испао ми је ранац са Молотовљевим коктелима, а њих сам хтео да бацим како полиција не би могла да уђе у школу док не завршим започето. Онда сам се успаничио и схватио сам да је најбоље да позовем полицију. Спустио сам пиштољ и позвао – наводно је детаљно описао злочин.

Оно што је нарочито шокирало раднике ЦЗСР током разговора са малолетником, јесте и то што је он практично признао да је на неки начин уживао у злочину, да не само да га је свесно планирао, него га је и хтео.

масакр
Полиција изводи починиоца с јакном преко главе / Фото: Приватна архива / Тамара Трајковић, Еспресо

– Дечак је признао да је често гледао криминалистичке филмове, серије, али и документарце о масовним убиствима, чак и оним у школама. Нарочито је био опседнут документарцем Америчка трагедија, у ком се приказује како мајке жртава пате, али и како мајка убице пати због онога што је њено дете починило. Тај документарац је гледао више пута и поистовећивао је мајку убице са својом мајком – наводи извор Курира:

Ужива у туђој боли

– Он је мајку убице из документарног филма поистовећивао са својом, јер је сматрао „да она нема саосећања према његовим проблемима“. Заправо, хтео је да пате мајке његових убијених другара, али и његова мама. Ту патњу, као и крике уплашене и рањене деце је видео као неку врсту компензације за своју душевну бол.

Наш извор каже и да је дечак сматрао да има проблем са друштвом и околином, односно да он пати због тога што је изопштен и одбачен од друштва.

– Он није био жртва физичког насиља, а питање је да ли је био жртва неког другог облика вршњачког насиља. Он је имао лични осећај да деца из школе не желе да се друже с њим, а његова мама није то схватала и разумела – наводи извор и додаје да је дечак у сваку своју жртву испалио између пет и осам хитаца.

– Није насумично пуцао, пуцао је циљано да убије. У школи је током увиђаја нађено укупно 57 чаура и шест метака – наводи извор.

масакр
Фото: Петар Алексић, Тамара Трајковић, Еспресо

Не може у затвор

Куриров саговорник каже и да је дечак толико добро планирао овај масакр, да је чак водио рачуна и о својим годинама. Наиме, после хапшења, полиција је запленила дечаков телефон, као и компјутере.

– Он је данима на Гуглу истраживао кривични законик, односно која је старосна граница за одлазак у затвор. Због тога је свесно изабрао баш овај тренутак за напад, јер је схватио да деца до 14 година не иду у затвор. Практично је пожурио да да свог 14. рођендана, који је у јулу, почини злочин како не би могао да буде кривично гоњен – објашњава нам извор и напомиње да је дечак смештен на једну психијатријску клинику.

Иначе, токсиколошке анализе су показале да он у тренутку упада у школу није био ни пијан ни под дејством наркотика.

масакр
Дан после масакра грађани се опраштају од настрадалих / Фото: Ненад Костић

Крими-серије и хорор филмови

„Злочиначки умови“ и „Прочишћење“ му омиљени

Како Курир сазнаје, овај дечак је поред „пуцачких“ видео-игрица и одласка у стрељану, наводно тренирао и аирсофт, који је војно-тактичка симулација. Како нам кажу извори, на тренинге га је доводио отац и заједно су симулирали пуцање из реплика пушака. Поред ових хобија, обожавао је да гледа и крими-серије и хорор филмове.

– Стално је гледао америчку серију „Злочиначки умови„, у којој тим агената вредно ради на откривању убице, који је „на брилијантан начин“ испланирао, а затим и починио злочин – каже извор. Да је уживао у хорор филмовима, говори то што је на Фејсу окачио слику свог лика у љубичастој боји, са крстовима преко очију и зашивеним устима. Ова фотографија је направљена по мотивима хорор филма „Прочишћење„, кажу нам извори.

– Тематика је базирана на томе да у једном граду у Америци сви грађани изађу на улице и имају рок од 12 сати да убијају кога год желе, колико год људи желе и да не могу да одговарају за то дело – наводи саговорник.

Курир