Избори у Турској: Ердоган пао испод 50%, „Крађа…“ – Обрађено више од 95 % гласова

Грађани Турске јуче су гласали на председничким и парламентарним изборима. Бирали су између три председничка кандидата, 24 политичке странке и 151 независног кандидата за парламент који има укупно 600 посланичких места.

избори у турској
Фото: Танјуг/Али Унал, АП Фото

Обрађено више од 95 одсто гласова

Турски председник Тајип Ердоган добио је 49,76 одсто гласова, његов ривал Кемал Киличдароглу – 44,49 одсто после обраде гласачких листића из више од 95 одсто гласачких кутија на општим изборима у Турској, јавила је државна телевизија ТРТ Хабер.

Како преноси канал, после обраде гласачких листића 95,4% гласачких кутија, Ердоган добија 49,76% гласова, Киличдароглу – 44,49% гласова.

Резултати агенције Анка:

Други круг избора?

Турска државна телевизија пренела је последње резултате и оценила да постоји вероватноћа да ће бити одржан други круг избора. Према тврдњама опозиције, Ердоган има 49,08, а Киличдароглу 45,19 одсто.

„Ни под којим условима не напуштајте гласачке кутије“

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је јуче на Твитеру присталице да остану близу гласачких кутија до званичног објављивања резултата општих избора у Турској 14. маја.

Турски председник је поручио својим присталицама:

„Чињеница да су избори 14. маја одржани у атмосфери великог демократског славља, мира и спокоја израз је демократске зрелости Турске“, навео је Ердоган у саопштењу на Твитеру.

Актуелни председник Турске је напоменуо да су избори одржани у „позитивној и демократској атмосфери“. Истовремено је нагласио да би брзоплето објављивање њихових резултата била „узурпација националне воље“.

Ердоган: Крађа народне воље

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је вечерас да је журба да се објаве резултати док траје пребројавање, у ствари, представља „крађу народне воље“, док је његов главни ривал, кандидат опозиције Кемал Киличдароглу упозорио власти да треба да евидентира резултате из целе земље.

„Док су избори одржани у позитивној и демократској атмосфери, а пребројавање и даље траје, покушавање да се на брзину објаве резултати значи узурпацију народне воље“, навео је Ердоган на Твитеру, пренео је Ројтерс.

Киличдароглу је, такође на Твитеру, рекао да сви листићи треба да се узму у обзир.

„Нећемо спавати ноћас“, поручио је опозициони лидер.

На основу обрађених 82,54 одсто бирачких места, турски председник Реџеп Тајип Ердоган освојио је 50,3 одсто гласова, док је главни кандидат опозиције Кемал Киличдароглу освојио 43,91 процената гласова.