Хаос и у Бриселу: Демонстранти палили аутомобиле – Француска трећи дан не мирује, ухапшено 600 људи

У четвртак увече избили су нереди и у Бриселу. Полиција je извела рацију током које је трагала за сумњивим младим људима и тражила њихове бакље. Нереди у Француској су се проширили на веће градове током треће ноћи протеста. Четрдесет хиљада полицајаца распоређено је широм Француске.

нереди
Фото: Zakaria Abdelkafi, AFP

Већина приведених пуштена је на слободу после провере докумената.

Током нереда запаљено је неколико аутомобила, а како је портпарол полиције Илсе Ван Де Кеире рекла новинарима, друштвеним мрежама током дана кружили су позиви да се изађе на улице „као у Француској“.

Станица метроа Анисенс затворена је због грађанских немира повезаних са полицијским убиством 17-годишњака у Француској.

Ватрогасна бригада Брисела описала је ситуацију као „изузетно напету“.

Брисел је тренутно домаћин дводневног самита шефова држава и влада ЕУ посвећеног ситуацији у Украјини и питањима миграција.

Најмање 667 особа ухапшено, нови хитан састанак владе

Најмање 667 особа ухапшено је широм Француске због учешћа у насилним немирима због убиства алжирског тинејџера у предграђу Париза, а француски председник Емануел Макрон одржаће данас нови хитан састанак владе о том питању.

Широм Француске нереди су избили трећу ноћ заредом због убиства алжирског тинејџера кога је убио полицајац у уторак у Нантеру због тога што није зауставио аутомобил, пренео је Ројтерс.

Поједини градови су чак предузели превентивне мере да би избегли нове инциденте, јавила је телевизија БФМ.

Полицијски час је уведен у Кламару, Медону и Компјењу од 21.00 или 22.00 сата увече до 6.00 сати ујутру, у појединим случајевима до следећег понедељка.

Трамваји и аутобуси у Ил де Франсу престали су да саобраћају у среду у 21 сат.

У Нантеру је организован марш белаца због убиства 17-годишњег тинејџера, а у поворци је било више од 6.000 људи и било је неколико подметнутих пожара, као и других инцидената.

На протесту у Марсељу на полицајце је отворена минобацачка ватра када је један полицајац повређен и пребачен у болницу.

Излози продавница су такође разбијени током немира, а објекти су опљачкани.

Елитна јединица Националне полиције мобилисана је у Лиону, Рубеу и Бордоу.

У Греноблу је на аутобусе отворена минобацачка ватра, а агенти јавног превоза су тада искористили своје право на повлачење из саобраћаја, сазнаје БФМТВ из синдикалног извора.

У неким градовима гађане су владине зграде.

У Ремсу је нападнута и опљачкана полицијска станица.

У Авињону демонстранти су покушали да запале станицу општинске полиције, а молотовљев коктел бачен је на полицијску канцеларију у Поу.