ЕКСКЛУЗИВНО: Ово је текст Декларације о подршци Украјини коју је Вучић потписао у Атини

На неформалном састанку лидера Европске уније са представницима земаља Западног Балкана, Украјине и Молдавије усвојена је заједничка Декларација. Ексклузивно објављујемо комплетан текст Декларације.

текст декларације
Фото: Printscreen/Instagram, @buducnostsrbijeav

„Ми, Председник Србије Александар Вучић, председница Молдавије Маиа Санду, председник Украјине Владимир Зеленски, председник Црне Горе Јаков Милатовић, премијер Грчке Киријакос Мицотакис, премијер Румуније Јон-Марсел Чолаку, премијер Аљбин Курти, председница Савета министара Борјана Кришто, премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, премијер Бугарске Николај Денков и премијер Хрватске Андреј Пленковић, у присуству председника Европског савета и председника Европске комисије, састали смо се данас у Атини, двадесет година после историјског Самита ЕУ-Западни Балкан у Солуну, и издали следеће саопштење.

1. Руска инвазија на Украјину је кључни тренутак за Европу, стварајући нови ниво свести о заједничким принципима, јединству и заједничкој будућности унутар Европске уније. Ово је критично време за безбедност, мир и стабилност нашег европског континента. Закони и принципи који су тако дуго доприносили стабилном и предвидљивом европском безбедносном поретку су нарушени и поново смо сведоци испољавања погубних ефеката ревизионизма.

2. Суочени са руском агресијом, изражавамо нашу непоколебљиву подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине унутар њених међународно признатих граница, заснованих на вредностима демократије и владавине права.

3. У нашим данашњим разговорима у Атини, изразили смо подршку и захвалност за искрене напоре украјинског председника Владимира Зеленског у постављању принципа мира у складу са Повељом Уједињених нација, у његовој формули мира. Такође, смо поздравили напоре Генералне скупштине Уједињених нација да промовише свеобухватан, праведан и трајни мир у Украјини.

4. Сложили смо се да не може бити некажњивости за ратне злочине и друге злочине, као што су напади на цивиле и уништавање инфраструктуре и да сви одговорни морају одговарати.

5. Пре двадесет година, Солунски самит је признао да Западни Балкан припада Европској унији. Чврсто верујемо да је данас ова изјава актуелнија него икада. Ескалирајући агресорски рат против Украјине открио је хитну потребу за снажном, отпорном и инклузивном Европском унијом као каменом темељцем мира и просперитета међу нашим народима у овим изазовним временима.

6. Нагласили смо да Западни Балкан, Украјина и Молдавија, географски суседне државама чланицама Еврпске уније, имају заједничко европско наслеђе, историју и будућност дефинисану заједничким приликама и изазовима. Као стратешко улагање у мир, безбедност и стабилност у Европи, важно је да ови региони буду прихваћени као пуноправни чланови европске породице.

7. Данас смо у Атини разговарали о будућем путу, како би ова визија Европе постала стварност. Подвукли смо да је важно да се изврши визија Европске уније која је обогаћена Западним Балканом, Украјином и Молдавијом. Нагласили смо потребу за поновном енергијом и фокусираним процесом проширења који је опипљив и кредибилан, без пречица до постављених услова. Изразили смо нашу посвећеност да подржимо Украјину и Молдавију да предузму наредне кораке у процесу приступања Европској унији чим заврше неопходне реформе.

8. Чврсто верујемо да је 20 година након Самита у Солуну и у светлу нове геополитичке реалности, дошло време да се усвоји храбар и амбициозан крајњи циљ који ће послужити као водич, инспирација и контекст“.