НАОРУЖАНИ ЉУДИ СА БЛИНДИРАНИМ ВОЗИЛОМ УПАЛИ У МАНАСТИР БАЊСКА: Хитно саопштење Епархије рашко-призренске

Епархија рашко-призренска огласила се саопштењем у којем наводи да је група наоружаних, маскираних људи, упала блиндираним возилом у манастир Бањска. Такође, осудили су напад на тзв. косовску полицију.

прстен краљице теодоре
Манастир Бањска

„Епархија најискреније изражава саучешће члановима породице погинулога полицајца и искрено се нада да ће се двојица рањених што пре опоравити. Епархија је врло забринута јер према најновијим информацијама, група наоружаних, маскираних људи, упала је блиндираним возилом у сам манастир, при чему су провалили манастирску закључану капију. Тренутно се у манастиру налази група поклоника из Новог Сада, са свештеником, игуманом Данилом и братијом манастира. Ради безбедности, братија манастира и поклоници су се закључали у конак, и храм манастира је такође закључан. Наоружана маскирана лица се крећу по двориштву и чују се повремено пуцњи„, наводи се у саопштењу.

Епархија најоштрије осућује отворено насиље које се примењује у верском објекту Српске Православне Цркве, позивајући све стране да што пре прекину сукоб.

Аналитичари актуелну ситуацију на Косову и Метохији оцењују као последицу веома лоше политике српских власти.

Политиколог Александар Ђокић објавио је следеће ставове на свом Фејсбук провилу:

„Тренутно се на Косову дешавају врло битне, па самим тим и опасне, ствари. Косовска страна изјављује да је њена полиција намамљена у оружану заседу са фаталним исходом (један полицајац убијен, други рањен) код Бањске, на искључиво српском подручју. Овај след догађаја ће свакако оснажити позицију Приштине.

Колико у Београду немају појма шта се дешава сведочи и чињеница да готово није било никаквих изјава о овом догађају, који се догодио синоћ између два и три, а на РТС-у је та вест испод четири вести о Кијеву и Москви, те метео аларма. Као контра пример, имате Н1, који је читав главни део свог сајта посветио овим догађајима, јер су, признаћете, много битнији од пар дронова, папе Фрање и временских прилика.

Наравно да ће нас, можда већ вечерас, председник почаствовати својим, скоро па свакодневним, обраћањем нацији, али чињеница да Београд није у току дешавања на српском подручју Косова изазива зебњу.

Уколико су у питању оружане банде, онда оне оперишу са обе стране административне линије и Република Србија треба да их приведе правди, уколико претпоставимо да је у питању инсцениран инцидент, онда Београд о томе треба да буде обавештен унапред, из безбедносних извора, и изађе са сазнањима у међународну јавност.

Главни тренутак је пропуштен, те су и медијска и иницијатива на терену на страни Приштине. Све што ће бити изјављено у Београду са закашњењем звучаће лажно и неће имати утицаја на даљи развој догађаја“, закључује Ђокић.

косово и метохија
Фото: Printscreen

Држава Србија ће морати да се умеша

Бивши министар културе у Влади Србије Владан Вукосављевић најновија догађања на КиМ прокоментарисао је на следећи начин:

– Ноћас је на Косову и Метохији почео оружани сукоб у који ће држава Србија или морати да се умеша да би заштитила свој народ или ће одбијањем да чврсто реагује указати да је можда реч о некој крупној међународној оркестрацији усмереној на коначно протеривање Срба и друге издајничке потезе, чији је она део.

Никаква јалова блебетања наших званичника неће значити баш ништа, осим што ће можда да дају крила сумњама.

косово и метохија
Фото: Printscreen

Све ће убрзо бити јасно.

Хронограф