Гробље бродова: откривено преко 100 олупина од историјског значаја

„Залив грома (Thunder bay) национални поморски депо и подводни музеј“ је амерички поморски музеј и гробље бродова у језеру Хјурон, које се налази на североистоку савезне државе Мичиген.

гробље бродова

Језеро Хјурон проглашено је најподмуклијом воденом површином у систему Великих језера. Непредвидиво време, густа магла, изненадне олује и каменити спрудови заслужни су за неславни надимак који га прати: Алеја олупина.

Судари, лед и олује у околини Залива грома присвојили су више од 116 историјски значајних олупина међу којима има дрвених бродова из 19. века, али и оних новије производње. Иако је сам број олупина довољно импресиван, историјска важност већине њих придаје овој збирци национални значај. Копнене границе музеја протежу се од округа Преск Ајл са западне стране, до округа Алкона на југу, а на истоку од обале језера, па све до границе са Канадом.

Национална океанска и атмосферска администрација основала је подводни музеј не тако давне 2000. године, као тринаести музеј те врсте у Америци и први на Великим језерима. Првобитне границе Националног поморског музеја протезале су се на 1.160 квадратних километара, али су се 2014. године знатно прошириле, па тако данас ово место заузима чак 11.000 квадрата.

Један од најзначајнијих примерака које језеро Хјурон чува датира из средине деветнаестог века. Ради се о чувеном теретном броду „Пјувабик“ који је потонуо 9. августа 1865. године пошто се сударио са једним пловилом. „Пјувабик“ је са собом на дно језера однео око 125 путника, чиме се ово сматра највећом несрећом у историји Великих језера.

гробље бродова

гробље бродова

Фото: NOAA’s National Ocean Service

Хронограф