„СРБИ СУ ПОЧИНИЛИ ГЕНОЦИД, ПА ОКЛЕВЕТАЛИ ХРВАТЕ“ Срамно негирање злочина НДХ добило нову димензију, хрватски историчар тврди да „РАСКРИНКАВА ПРАВО ЗЛО“

„Многи хрватски историчари доказали су и доказују да хрватског геноцида над Србима у Другом светском рату није било“, наводи се у прилогу о промоцији књиге под насловом „Идеологија и пропаганда великосрпскога геноцида над Хрватима: пројект Хомогена Србија 1941.“ контроверзног историчара Стјепана Лоза која отворено негира доказани геноцид на Србима у Другом светском рату.

геноцид над србима
Фото: Антонио Бат, ЕПА

Дело најављено као „спектакуларна књига угледног историчара“ не само да негира геноцид који је НДХ спроводила над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, него иде и корак даље и оптужује Србе да су они починили геноцид, а потом „оклеветали Хрвате“.

– Ова књига необориво доказује да су Срби формирали идеологију геноцида над Хрватима, те да су га у знатној мери током Другог светског рата и спровели, а проблем је у томе што су га наставили спроводити и након Другог светског рата док су истовремено оклеветали Хрвате за злочине које никада нису починили и то у димензијама које су, могао бих рећи, патолошке – поручио је аутор Стјепан Лозо не пружајући своје „необориве доказе“ на увид.

Пред немалим бројем окупљених грађана, скандалозне и срамне тезе обрађене у књизи бранили су и Динко Чутура, директор Хрватског државног архива, те др Јосип Јурчевић, професор савремене историје.

– Он (аутор Стјепан Лозо, прим. нов) у овој књизи раскринкава заправо зло. Говори и о окретању теза. Срби су спроводили великоспрски геноцид, а приказује се да су заправо Хрвати извршили геноцид над Србима – поручио је Чутура.

Јурчевић се надовезао да се последњих тридесетак година у Хрватској, Србији, али и међународној заједници „хрватско друштво мери на темељу критеријума великосрбијанског пројекта из Другог светског рата“.

Телевизијски прилог о „спектакуларној“ књизи завршава се закључком да су „Срби као четници и партизани починили геноцид над Хрватима, а онда измислили хрватски геноцид над Србима“, а, занимљиво, ниједан од говорника за своје тврдње није приложио никакав историјски утемељен и прихваћен материјални доказ.

Тим поводом и на Твитеру се повела полемика која се махом базирала на оптужбама Хрвата за још један покушај историјског ревизионизма, али је критика упућена и Европској унији која „затвара очи“ пред таквим испадима.

– Хрватски државни архив организовао је промоцију књиге аутора који пориче геноцид и који не само да негира злочине већ и оптужује Србе да су организовали геноцид над Хрватима у Другом светском рату?! То се у Хрватској пречесто дешава и ЕУ стално игнорише – написао је новинар Милан Гинић означавајући Урсулу фон дер Лајен, председницу Европске комисије.

Историјске чињенице

Иако је број убијених Срба, Јевреја и Рома у НДХ и данас предмет многих полемика и истраживања, сам геноцид доказана је историјска чињеница, док се у целом свету Јасеновац сматра једним од насмртоноснијих концентрационих логора на тлу Европе.

– Нечувено је претварати тако страшни злочин у политички фудбал, и прекрајати историју и потпуно искривљавати број жртава. Како неки Хрвати могу рећи да за време Другог светског рата Јасеновац није био концентрациони логор? То једноставно није тачно! То су лажи! Јасеновац је био место једне од највећих трагедија. Био је то један од најважнијих концентрационих логора у Европи, који је добио надимак „Аушвиц на Балкану“, и не мало место где се готово ништа није дешавало. Било је то место велике трагедије за људе из целе Југославије – изјавио је недавно за Блиц и Ефраим Зуроф, директор за источноевропске послове центра „Симон Визентал“.

М. П. Блиц