Татјана Лазаревић: Срби са Косова веровали да ће Војска Србије доћи. Бањска је дошла као хладан туш

Уредница портала КоССев Татјана Лазаревић изјавила је да су Срби са севера Косова веровали у последњих годину дана да ће се Војска Србије вратити на Косово и Метохију, као и да је то продукт лажне вести која је прихваћена међу становништвом. Говорећи о Милану Радоичићу, она је оценила да је он „пројекат власти“.

татјана лазаревић
Фото: Н1 printscreen

Она је у емисији „Иза вести“ констатовала да се атмосфера у Косовској Митровици пореди са Северном Ирском, односно Белфастом, и да је то јавно први изрекао председник Александар Вучић 2021. године.

„Ја не бих улазила у те паралеле. Ја бих рекла да је ово трећи чин драме. Ово је врло тежак тренутак. Он није пао са неба, јер становништво дужи низ година живи у симилакруму. Бањска није пала са неба, без обзира што се комплетна заједница са севера нашла у својеврсном шоку. Морам да кажем да је последње три године, а нарочито уназад годину дана раширена прича, односно лажна вест, која се сјајно примила код Срба – да Србија никада није боље стајала на међународној сцени и да власт добро зна шта ради, као и да ће војска доћи“, казала је она.

Објашњава да је још то веровање потекло од одлуке српских власти да се повуче из институција Косова.

Постојала је прича да ће Војска Србије да се врати, и та лажна вест је веома пажљиво негована паралелно са усијавањем кризе на северу. Ја сам сигурна да је она негована од стране српских структура, и то се лако видело. На северу су Срби малобројна заједница, та вест се пуштала провереним каналима, ако не – од уста до уста. Такође, преносила се од комесарских састанака па све до институција.

„Постојала је прича да ће Војска Србије да се врати, и та лажна вест је веома пажљиво негована паралелно са усијавањем кризе на северу. Ја сам сигурна да је она негована од стране српских структура, и то се лако видело. На северу су Срби малобројна заједница, та вест се пуштала провереним каналима, ако не – од уста до уста. Такође, преносила се од комесарских састанака па све до институција“, рекла је Лазаревић.

Потврђује да су Срби после догађаја у Бањској доживели „хладни туш“, али и напомиње да ће се ускоро „поново нека слична прича закотрљати“.

„Ово није први пут да се пушта вест о повратку војске на Косово“, указала је уредница портала Коссев.

Оцењује да су грађани српске националности разочарани, али да и даље многи од њих неће јавно да спомињу име Милана Радоичића, јер и даље гаје сентименте према њему да се бори за српске националне интересе.

„Ја га и даље видим као пројекат власти. Када кажем то мислим да то могу да буду и званичне власти и паравласти… Он је био суштински спроводитељ Бриселског споразума“, напоменула је Лазаревић.

Истиче да без обзира на то шта се све десило, председник Александар Вучић није изгубио утицај код Срба на Косову.

„Сигурна сам да шта год би Вучић наредио или тражио од Срба на северу – то би без проблема Срби и спровели. Чак и они који га сада критикују… Срби су своју лојалност увек понављала Београду. Што је више Србија губила на Косову, то су грађани више били лојални Србији. Каква год власт да дође у Београд, Срби ће увек ‘између два зла’ увек бирати државу“, закључила је Лазаревић.

Н1