Небо над Београдом је „горело“ још давне 1938. – Нову појаву поларне светлости код нас многи тумаче као упозорење

„Ово чудно црвенило померало се за време целог једног часа, док није посве ишчезло“

аурора бореалис
Фото: Wikipedia/Музеј града Београда, Shutterstock /PaoloBruschi

Небо „жарко црвено, као запаљено“, запањило је Војвођане не само синоћ, но и давне 1938. године, када се над севером Југославије појавила аурора бореалис.

Редак феномен, који је данас свима познат са магичних фотографија крајњег севера, тада је, ипак, многима био потпуно незнан.

Није било лако проверити о чему се ради, али, судећи по тексту из Времена из 1938. није било панике ни много питања, него, више, радозналости.

Објашњење је стигло из Берлина.

аурора бореалис
Синоћна појава / Фото: Никола Павлићевић

„Синоћ имеђу 9 и 10 часова Београђани су имали прилике да виде једну необичну појаву на небу. У великом кругу небо је било жарко црвено, као запаљено.

Ово чудно црвенило померало се за време целог једног часа, док није посве ишчезло. Необична небеска појава натерала је хиљаде Београђана да криве вратове и да простим оком или догледом испитују овај чудни небески пожар.

У исто време када у Београду и у многим местима Војводине опажена је ова појава. А исто тако у Будимпешти“, писало је Време 26. јануара те године.

„Благодарећи једном телеграму из Берлина, установило се да је црвено небо над северним делом наше земље била у ствари поларна светлост“, објаснили су, пошто наши астрономи нису запазили поларну светлост.

Дато је и читаво објашњење феномена.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

„Поларна светлост је појава, која се углавном догађа на Северном и Јужном Полу и која потиче отуда што магнет земљине кугле привлачи електрично зрачење Сунца. У високим слојевима атмосфере енергија ових зракова је апсорбована што проузрокује ту светлост (…)

Ако настане неко поремећење земаљског магнетизма, та се зона проширује према екватору, и тада се те појаве могу видети чак до екватора. Зраци поларне светлости увек су уперени у правцу земљиног магнетизма. Верује се да је главни узрок овог поремећења земљиног магнетизма у појачаном зрачењу Сунца.

Ова поремећења обично се појављју у периоду од 11 година“, објаснили су својим читаоцима.

Дакле – није немогуће да се светлост појави ни изнад Београда, а то смо сазнали и пре 85 година.

И поред овако исрпног научног објашњења, овакве појаве, природне стихије и елементарне непогоде имају и другачија, апокалиптична, тумачења, као што је ово:

аурора бореалис
Фото: VK
аурора бореалис
Фото: VK

Телеграф / Хронограф