Слика Паје Јовановића враћа се у Србију, познато ко је купац

Као лот број 90, на аукцији код чувеног лондонског Содебија, уље на платну Паје Јовановића „Одмор башибозука“ продато је за – 240.000 фунти. А купац је Музеј града Београда, односно држава Србија!

одмор башибозука
Паја Јовановић, „Два башибозука“ / Фото: Sotheby’s

Заједно са таксама аукцијске куће, и тамошњим порезима, вредост овог дела је – 304.800 фунти.

– Први пут држава Србија учествовала је на једној аукцији код Содебија, а то је и највећа аквизиција, захваљујући којој се једно изузетно дело Паје Јовановића враћа у земљу, односно Музеј града Београда, који баштини његов легат – непосредно после аукције, уз велико узбуђење и задовољство изјавила је за Новости, дирекорка Јелена Медаковић, која је и била иницијатор учешћа на овом међународном надметању. – Ми у својој колекцији до сада нисмо имали ни једно дело из Јовановићеве оријенталистичке фазе. Реч је о изузетно цењеном правцу, коме су припадали значајни светски аутори, али и наш Паја Јовановић.

Директорка Музеја града Београда, изразила је велику захвалност свима који су омогућили да ова институција постане богатија за ово изузетно дело:

– Хвала председнику, министру финасија, министарки културе, и свима који су показали разумевање и подржали ову културну мисију. Ова аукција потврдила је значај овог дела које ће увећати вредност колекције, која ће се, када буде готова зграда Музеја града Београда у Ресавској улици, бити интегрални део наше сталне поставке. Посебну захвалност дугујемо приватним колекционарима, који су одустали од надметања како би она могла да стигне у музеј.

одмор башибозука
Фото: Sotheby’s

Досадашње продаје

Пре рекорда који су поставила „Два башибозука пред капијом“, скоро две деценије је најскупље дело Паје Јовановића био „Укротитељ змија„. Слика је код „Кристија“ у Њујорку продата за нешто више од 168.000 евра. Пре две године у јуну, у бечком „Доротеуму“ за 110.000 евра продат је његов „Стражар“ (потом откривен у коферу, на царфини београдског аеродрома), док је у истој кући 2011. – „Соколар“ продат за 104.000.

Дело из оријеналистичке фазе нашег великог уметника, димензија 41 пута 32,5 центиметара (односно са рамом 68 пута 60,5), било је процењено између 70.000 и 100.000 фунти, али је још пре аукције стигла поднуда од 130.000 фунти. Са том ценом је и ушло у надметање на аукцији названој „Пут свиле – слике оријенталиста и намештај из резиденције у Белгравији“, које се одвијало између телефонских купаца.

Претходни власник, слику коју је Јовановић радио у младости, у својој оријенталистичкој фази, купио је марта 1994. на аукцији код „Кристија“. Тада се продавала под под именом „Арнаутски ратник“.

Дубок траг у уметности

Слика „Одмор башибозука“ свакако је једна од најрепрезентативнијих дела Паје Јовановића и њено место дефинитивно завређује музејски амбијент и доступност широј јавности – каже у изјави за наш лист Драго Ракочевић, кустос наше аукцијске куће Галерије АРТЕ.

– Говоримо о аутору који је средином осамдесетих година 19. века живео и стварао у Лондону, па не изненађује што његова дела са оријенталном тематиком већ дуго привлаче пажњу институција културе, аукцијских кућа, али и домаћих и страних колекционара. Ово ремек-дело, настало у другој половини 19. века, сигурно је изузетно значајно за љубитеље уметности, стручњаке из света уметности, који на адекватан начин вреднују таленат, лик и дело уметника који је оставио дубок траг у националној, али и светској историји уметности.

одмор башибозука

Пре пет година, у Лондону, стигла је вест да је слика „Два башибозука пред капијом“ Паје Јовановића, код „Содебија“ постигла цену од рекордних 465.000 фунти (више од пола милиона евра), чиме је постала најскупљи рад неког нашег аутора продат на аукцији.

Слику Паје Јовановића „Одмор башибозука“ која је како је наведено на сајту аукцијске куће „Sothebi’s“ продата по цени од 304.800 британских фунти, што је скоро 350.000 евра, купио је Музеј града Београда, потврдила је и кустос галерије „Арте“ Анђела Малетић.

То значи да се ова позната слика, једног од наших највећих сликара, враћа у Србију.

Процењена вредност овог дела српског сликара износила је између 70.000 и 100.000 британских фунти, а понуђено је у оквиру колекције оријенталне уметности и декоративних предмета и намештаја из 18. века из резиденције Белгравија.

Подсетимо, реч је о уљу на платну, димензија 68 са 60,5 центиметара.

Највишу цену на аукцијама престижних светских кућа, када је реч о делима Паје Јовановића, достигла је слика „Два башибозука пред капијом“ и то управо у лондонском „Сотбију“ 2018. године, која је продата за импресивних 465.000 фунти (531.633 евра), троструко већа сума од првобитно процењене вредности тог дела.