Нетанјаху и званично ратни злочинац – Међународни суд правде затражио његово хапшење

ТЕЛ АВИВ – Међународни суд правде (МСП) затражио је данас издавање налога за хапшење израелског премијера Бењамина Нетанјахуа због наводних ратних злочина.

бењамин нетанјаху
Бењамин Нетнјаху, премијер Израела и Јахја Синвар, лидер Хамаса / Фото: Ројтерс

Тужилац Међународног кривичног суда тражи налоге за хапшење Нетнјахуа, Галанта и тројице лидера Хамаса.

„Постоје разумни разлози за веровање да израелски премијер Нетанјаху сноси кривичну одговорност за ратне злочине и злочине против човечности’”, рекао је главни тужилац МСП Карим Кан, преноси Ројтерс.

Суд је такође затражио хапшење израелског министра одбране Јоава Галанта.

Кан је рекао да су против Нетанјахуа и Галанта поднете оптужнице због „изазивања исељења, изазивања глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу”, јавља Танјуг.

Поред тога, суд је затражио и хапшења лидера Хамаса – Јахје Синвара, Мохамеда Деифа и Исмаила Ханијеа.

бењамин нетанјаху
Карим Кан, тужилац Међународног кривичног суда у Хагу / Фото: Ројтерс/Петер Дејонг/Пул

Њих тројица терете се за истребљење, убиство, узимање талаца, силовање и сексуалне нападе.

Говорећи о акцијама Израела, Кан је у саопштењу навео да су „ефекти употребе гладовања као методе ратовања, заједно са другим нападима и колективним казнама против цивилног становништва Газе, акутни, видљиви и опште познати.

„Они укључују потхрањеност, дехидратацију, дубоку патњу и све вец́и број смртних случајева међу палестинским становништвом, укључујуц́и бебе, другу децу и жене”, наводи се у саопштењу.

О акцијама Хамаса 7. октобра, рекао је да је лично видео „разорне сцене ових напада и дубок утицај несавесних злочина за које се терете у пријавама које су поднете данас“.

„Разговарајући са преживелима, чуо сам како је љубав унутар породице, најдубље везе између родитеља и детета, изобличена да нанесе несагледив бол кроз прорачунату окрутност и крајњу суровост. Ова дела захтевају одговорност”, саопштио је Кан.

Тужилац мора да затражи налоге од претпретресног већа које чини троје судија, а њима је у просеку потребно два месеца да размотре доказе и утврде да ли поступак може да се настави.

Израел није члан суда, па чак и ако се издају налози за хапшење, Нетанјаху и Галант се не суочавају са било каквим непосредним ризиком од кривичног гоњења. Али Канова најава продубљује изолацију Израела док земља наставља са ратом, а претња хапшењем би могла да отежа израелским лидерима путовање у иностранство.

Верује се да се и Синвар и Деиф крију у Гази док Израел покушава да их ухвати. Али Ханије, врховни вођа исламске екстремистичке групе, налази се у Катару и често путује широм региона.

Најновији сукоб на Блиском истоку почео је 7. октобра нападом Хамаса, организације коју САД, ЕУ и Велика Британија сматрају за терористичку, на југ Израела, где је убијено 1.200, а киднаповано више од 25.00 људи. У израелској офанзиви од тада је убијено више од 35.000 Палестинаца, према подацима локалних здравствених власти под контролом Хамаса.

Бени Ганц, бивши начелник генералштаба војске и садашњи члан израелског ратног кабинета са Нетанјахуом и Галантом, оштро је критиковао Канову најаву, рекавши да се Израел бори уз „један од најстрожих” моралних кодекса и има снажно правосуђе способно да истражује.

„Држава Израел води један од најправеднијих ратова који су вођени у модерној историји после масакра који је терористички Хамас извршио 7. октобра“, рекао је он. „Став тужиоца да поднесе захтев за издавање налога за хапшење је сам по себи злочин историјских размера који ће се памтити генерацијама“.

Сами Абу Зури, виши званичник Хамаса, рекао је за агенцију Ројтерс да одлука МКС „изједначава жртве и џелате“ и охрабрује Израел да настави „рат до истребљења“ у Гази.

Израел Кац, израелски министар спољних послова, рекао да је потез МКС „скандалозан“ и једнак нападу на жртве 7. октобра. Он је рекао да је отворио специјалну ратну канцеларију како би се супротставио потезу МКС, додајући да никаква сила у свету нее спречити Израел да врати таоце из Газе и свргне Хамас.

МКС је први стални међународни суд за ратне злочине на свету. Државе које га признају, њих 124, у обавези су да одмах ухапсе тражено лице ако се налази на њиховој територији, али суд нема средстава да изврши налоге за хапшење. Израел и његов главни савезник Сједињене Државе нису чланови МКС-а, као ни Кина и Русија.