Она је измислила Wi-Fi: Звали су је најлепшом женом на свету – Без њених изума живот је данас незамислив

Хеди Ламар (енгл. Hedy Lamarr; Беч, 9. новембар 1914 — Алтамонт Спрингси (Флорида), 19. јануар 2000) била је аустријско-амерички инжењер, проналазач и глумица. Док је живела у Аустрији била је позната као Хедвиг Ева Марија Кислер да би у Америци своје име променила у Хеди Ламар.

хеди ламар
Хеди Ламар / Фото: Shutterstock

Макс Рајнхарт, чувени филмски и позоришни редитељ, изјављивао је да је Хеди Ламар најлепша жена у Европи. Када је емигрирала у Америку, о њој се писало као „најлепшој жени на филму”. У то време била је једна од најплаћенијих глумица на свету.

Иако су јој глумачки квалитети неспорни, већи значај, од њених филмских остварења, представљају патенти ове холивудске филмске диве. Хеди Ламар је била пионир бежичних комуникација и данас се производи који користе њен патент, налазе у свакој кући.

Њен „систем тајних комуникација” је против нациста успешно примењивала војска Сједињених Америчких Држава у Другом светском рату. Хеди Ламар је заједно са Џорџом Антејлом, 1941. године регистровала патент технологије проширеног спектра, које је после 10 година почела да користи Америчка морнарица да би се убрзо проширио на читаву војску.

Нагли развој дигиталних комуникација, без патента Хеди Ламар, не би био могућ. Њен патент се успешно примењује код мобилних телефона, факс апарата и свих бежичних уређаја.

Живела је 86 година, била је мајка троје деце из свеукупно 7 бракова. Снимила је преко 30 филмова.

Аустрија, Немачка и Швајцарска, обележавају Дан проналазача 9. новембра, када је рођена Хеди Ламар.

Била је бечка Јеврејка верзирана за технологију, позориште и филм. У Немачкој, где је започела каријеру, а затим у Холивуду, где је побегла да избегне нацисте, називали су је најлепшом женом на свету, што њене фотографије и филмови потврђују. Оно што је мало ко у Холивуду сумњао, јесте да је бринета, која је глумила заједно са Спенсером Трејсијем или Клерком Гејблом била и изузетан инжињер… Америчка влада је одбила њен проналазак током Другог светског рата, али га је обновила у време Кубанске кризе. Изум Хеди Ламар постао је фундаменталан за развој Wi-Fi технологије. На крају, то што данас можемо бежично да се повежемо са телефонима, рачунарима и таблетима на мреже, дугујемо њој, најлепшој жени на свету, која се данас слави у Аустрији и Немачкој.

Проналасци

хеди ламар
Нико није могао ни да замисли да се иза лепог лица крије једна интелигентна, иновативна особа ван свог времена каква је управо била Хеди Ламар, која се бавила и изумима / Фото: Shutterstock

За време снимања филмова, између сцена, у својој приколици креирала је тајну револуционарну технологију.

Изумeла је метод трансмисије радио-зрачења прескакања фреквенције (енгл. Frequency-hopping spread spectrum), који је коришћен за циљање подморница и спровођење блокаде Кубе током Кубанске ракетне кризе и спречавање aрмагедона. Такође је то данас део начина на који GPS, Блутут и Wi-Fi функционишу.

Била је плодан проналазач, изумeвши флуоресцентне огрлице за кућне љубимце, спорогореће штапине за близину, као и ароме за храну.

хеди ламар
Фото: Фронцла

Забрањено преузимање дела или читавог текста без навођења и линковања извора и аутора, а у складу са одредбама WMG услова коришћења и Законом о јавном информисању и медијима.

Хронограф / Википедија