Животна драма руског космонаута: У свемир отишао из једне земље, а вратио се у другу и умало завршио у затвору (ВИДЕО)

Сергеј Крикаљов, совјетски космонаут, вероватно ће до краја живота памтити распад СССР-а због чињенице да је због њега скоро у једном дану остао без родног града, земље из које је полетео у орбиту, а на крају и умало завршио у војном затвору због неодазивања на војни позив, пошто је био ван планете Земље.

сергеј крикаљов
Сергеј Крикаљев / Фото: Профимедиа

Сергеј Крикаљов провео је у свемиру годину дана и два месеца у тренуцима када је његов Совјетски савез пуцао по шавовима. Држава се распала неколико месеци пре него што се вратио из космоса.

Када је полетео у свемир, није могао ни да сања да ће се уместо у СССР, вратити у Русију, па ни да ће уместо Лењинграда, места у коме је рођен, у његовим документима од 1992. године писати Санкт Петербург, као ни то да ће због свега наведеног, његов повратак на Земљу бити померен за чак 10 месеци. Ипак, најзанимљивија чињеница јесте то да је умало завршио у војном затовру пошто се није одазивао на позив за регрутацију, јер се у тренутку позивања налазио у свемиру.

Совјетски космонаут и инжењер Сергеј Крикаљов провео је нешто више од годину дана у космосу у периоду од марта 1991. до маја 1992. године, не слутећи приликом лансирања у свемир, да ће се његова земља (СССР) распасти, односно да ће слетети на исту територију одакле је кренуо, али да ће се она другачије звати.

Крикаљов и његов колега Анатолиј Артсебарски, заједно са првим британским астронаутом Елен Шерман, отиснули су се пут космоса на Совјетску свемирску станицу „Мир“.

Фото: Илустрација

Мисија Крикаљова и Арстебарског била је да поправе квар на станици, док је Шерман изабрана у оквиру британског пројекта Јудо, за спровођење експеримената о животу у свемиру.

Британка се вратила на Земљу осам дана касније, напустивши руске колеге, а после пет месеци вратио се и Арстебарски.

Сергеју Крикаљову није тада одобрено да напусти свемир, пошто је био истрениран и обучен за дуготрајне летове у Земљиној орбити. Две године раније, Крикаљов је провео 152 дана у свемирској станици „Мир“. Тадашња његова мисија проглашена је најдужом у свемиру.

Док је Крикаљов био 300 километара изнад Земљиног тла и није имао појма шта се дешава доле, његов Совјетски савез тонуо је у понор, а убрзо се и распао.

У августу 1991. године покушан је државни удар усмерен против тадашњег председника Михаила Горбачова. Велика држава тада је била снажно пољуљана, а недуго потом се и распала.

До краја године све совјетске републике прогласиле су независност, а Горбачов се повукао како би отворио пут новом председнику земље са новим именом – Русија.

Наиме, када се коначно вратио из свемира, 25. марта 1992. године, СССР се распала на 15 република, његов родни град је вратио своје првобитно име, док се на челу републике Русије налазио Борис Јељцин који је био наследник Михаила Горбачова, који се налазио на челу Совјетског савеза.

Читава прича око распада Совјетског савеза није само утицала на продужени боравак Крикаљова у свемиру, него је могла да га кошта и потенцијалне казне војног затвора. Наиме, он се као резервиста налазио у склопу руске армије која му је током његовог одсуства послала неколико позива, а како се из оправданих разлога није одазивао, умало су га прогласили за војног дезертера!

Пад Совјетског савеза ставио је на искушења и наредне свемирске мисије космонаута са територије Русије. Космодром Баиконур из ког су се космонаути лансирали у свемир припао је незавинсом Казахстану, пошто се и налазио на тој територији пре распада земље.

Москва је преговарала са Казахстаном и успоставила договор да ће у свемир летети први казахстански космонаут у замену за то да Руси и даље користе овај космодром.

Међутим, нови космонаути, углавном Казахстанци и Аустријанци, нису били довољно квалификовани да замене Крикаљова.

Популарни космонаут пунио је ступце тадашње штампе која је у суперлативима и са поштовањем писала о њему.

– Људска раса је послала свог сина на звезде да испуни задатке – био је наслов листа Комсомолскаја Правда.

Сергеј Крикаљов / Фото: Википедија

Крикаљов је у свемиру боравио од марта 1991. до маја 1992. године, провео је 311 дана, а редовно се чуо преко предајника са супругом Еленом која је радила у контролној мисији свемирских бродова. На свемирској станици редовно је добијао вести о стању у земљи, а остаће упамћен и по надимку који је стекао – „последњи грађанин Совјетског савеза„.

Када се спустио на Земљу на исту територију одакле је полетео, нашао се у новој држави која у време његовог одласка није постојала, све је било другачије, а чак је и његов родни Лењинград променио име у Санкт Петербург.

Када су га новинари питали шта мисли о свему томе и шта га је највише изненадило, он им је једноставно одговорио.

– Шта ме највише изненађује? Прво, Земља је била тамна, а сад је бела. Зима је стигла, а пре тога је било лето. Сада, све почиње да цвета и да се буди. То је најимпресивнија промена коју можете видети из свемира – рекао је Крикаљов и додао да је био забринут за породицу и пријатеље.

Легендарни совјетски космонаут пензионисао се 2007. године, а у његовој биографији остаће упамћено да је укупно у свемиру провео више од 800 дана, што га је сврстало на треће место на листи космонаута који су најдуже били у космосу.

Amusingplanet

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.