Глумачке звезде у виртуелном књижевном свету

Литерарна сцена Србије добила је нову динамику виртуелним представљањем романа „Нина од Арабије“ у специфичној видео форми креираној искључиво за потребе друштвених мрежа и интернета.

љиљана благојевић

Глумачке звезде Љиљана Благојевић, Неда Арнерић, Ива Штрљић и Ненад Ненадовић недавно су се опробали у сасвим новим улогама. Ови уметници су свој дар преточили у оригиналне, кратке видео записе који на друштвеним мрежама и интернету дочаравају атмосферу романа „Нина од Арабије“. На овај начин је „Нина од Арабије“ постао први роман у Србији који се читаоцима представља виртуелним путем, кроз „оживљене“ и свима доступне одломке, које читају познати глумци.

Треће допуњено и измењено издање романа „Нина од Арабије“ објавила је издавачка кућа Мали Немо, а аутор романа Марина Булатовић Барни каже: „Живимо у времену када је немогуће игнорисати снагу и моћ интернета и друштвених мрежа. И председнички кандидати широм света своје „битке“ воде на друштвеним мрежама. Са четири видео клипа, решила сам да се обратим љубитељима писане речи и да им омогућим да једноставно и за врло кратко време, осете атмосферу и енергију моје књиге и одлуче да ли желе да је прочитају или не. У просеку, велике издавачке куће у Србији, објављују по једну књигу на дан. У таквој хипер-продукцији, тешко је одвојити „жито од кукоља“, зато сам изабрала један потпуно другачији и креативнији начин да роман представим читаоцима.“

*******

Како изгледа живот једне Српкиње у Саудијској Арабији? Шта јој се допада, чиме је опчињена, а на које обичаје се тешко навикава? О чему машта и да ли ће јој се снови остварити? Ево прилике да нешто од тога сазнате у одломцима из романа „Нина од Арабије“: