Завршен други дан „Протеста против диктатуре 2017.“

Данашње протестно окупљање протекло је готово без инцидената. Највећи скуп одржан је у Београду, а демонстранти су се окупили и у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Зрењанину, Крушевцу, Лесковцу, Бору, Новом Пазару, Чачку, Сомбору итд.

протест 2017
Фото: Вајс

Најмасовнији протестни скуп одржан је у Београду, у коме је, према незваничним проценама, учествовало више људи него претходног дана. На почетку протеста, учесници су запалили свеће испред „Зида плача“, да би одали пошту убијенима на Косову и Метохији, током деведесетих година, а затим су, после краћег задржавања испред Народне Скупштине, кренули у протестну шетњу преко Трга Николе Пашића, Теразија, кроз Македонску и Светогорску улицу. У Светогорској су се на кратко зауставили испред Атељеа 212, где их је поздравила група глумаца овог позоришта, на челу са Браниславом Трифуновићем, после чега су наставили до зграде Владе Србије, у Немањиној улици. Испред улаза у Владу оставили су лутку на надувавање, коју је донео неко од демонстраната. Све време протеста, учесници су дували у пиштаљке и, уз звуке добоша, узвикивали слогане „Вучићу педеру!“, „Излазите напоље!“ (позивајући Београђане да им се придруже) и певали „Онесвести се, онесвести се“. Демонстранти су се на крају шетње вратили пред Скупштину, где су скандирали „Доћи ћемо сутра!“, чиме је данашњи протест окончан.

У Новом Саду су се студенти окупили у Студентском граду. На самом почетку шетње, неки мушкарац је покушао да спречи окупљене да крену, те је дошло је до мање туче. Он је током шетње ишао испред колоне и покушавао да изазове инциденте. Из Студентског покрета Новог Сада, који је организовао протест у том граду, рекли су да они нису вође протеста, јер им је жеља да окупе све незадовољне грађане.

Нишлије тврде да су се окупили сасвим спонтано, пошто је један од учесника направио „ивент“ на Фејсбуку. Учесници који се до тада нису познавали, организовали су се преко ове друштвене мреже да би исказали своје незадовољство на Тргу краља Милана.

Ни данас јавност није сазнала ко су организатори протеста, осим што су домаћини два Фејсбук догађаја (eventa), били Немања Милосављевић и Игор Д. Јакшић, лидер „Народне јаке Србије“ из Београда, од којих се последњи могао видети у првом реду, окружен добошарима. Такође, учесници протеста још увек нису обелоданили своје захтеве, ни циљ „Протеста против диктатуре“.

протест против диктатуре
Фото: Нешка Ранчић/Фејсбук
протест против диктатуре
Фото: Вајс

Почео Протест против диктатуре 2017. у Новом Саду и Београду

Трећи дан “Протеста против диктатуре”

“Протест против диктатуре”, дан четврти

Пети дан Протеста против диктатуре

Протест против диктатуре – шести дан на улици

Хронограф